Skip to main content

Min karriere innen Produktutvikling – Anders Lillebo

Anders Lillebo

Anders Lillebo

Les om Anders' karriere innen produktutvikling i Orkla.

Fortell kort om hva du jobber som og i hvilket selskap
Jeg jobber som Senior produktutvikler i Lilleborg, som er en del av Orkla Home & Personal. Jeg jobber med utvikling av produkter i utviklingsavdelingen, nærmere bestemt innenfor tøyvask (OMO pulver), håndoppvask (Zalo og Sunlight) samt rengjøringsprodukter som Klorin, Salmi, Krystal, Svint samt Jif WC-blokk og Jif avløpsprodukter osv. Jeg har ansvaret for formuleringsteknologien (innholdet) for disse produktene.

Hva er din utdanningsbakgrunn?
Jeg er utdannet Master i kjemi og bioteknologi (Sivilingeniør). Først tok jeg kjemiingeniørutdanning (Bachelor) på Høgskolen i Oslo og Akershus (HIOA), deretter tok jeg masteren på Universitetet i Ås (NMBU).

Fortell litt om deg selv
Jeg er blant annet interessert i sport, som f.eks. fotball, ski, løping og sykkel. Er glad i å trene, enten det er på treningssenter eller ute i det fri. Som person er jeg engasjert, ansvarsfull, pålitelig, grundig og god til å samarbeide.

Fortell om din karriere i Orkla, fra dag 1 til der du er i dag
Jeg ble ansatt i Lilleborg som produktutvikler i 2009 når jeg var ferdig med utdannelsen. Da jobbet jeg bl.a. med OMO, Blenda, Milo og Comfort. Etter hvert ble jeg Senior produktutvikler. I det siste har jeg fått nye kategoriområder og jobber nå med produktene nevnt i starten. Jeg har jobbet i utviklingsavdelingen i Lilleborg hele veien etter utdannelsen, og har trivdes godt.

Hvorfor valgte du denne karriereretningen?
Jeg synes det var spennende å kunne benytte min realfags- og kjemiutdannelse til å kunne jobbe med noen av Norges mest kjente merkevarer, i en bedrift som har en lang og tradisjonsrik historie.

Hvorfor ønsket du å jobbe i Orkla?
Orkla er et velrenommert og tradisjonsrikt selskap, som er velkjent og har en høy stjerne. Selskapet har mange av de mest kjente merkevarene i Norge, og det ville være gøy å jobbe med slike merker som alle i Norge har et forhold til. I tillegg er Orkla et stort konsern, og det er mange muligheter innad i konsernet hvis man ønsker nye utfordringer på tvers av de ulike selskapene.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?
En produktutviklers ansvarsområder er:

  • At testing og teknisk dokumentasjon utarbeides for produkter og prosjekter
  • Være oppdatert på regelverk
  • Være oppdatert på trender og nyheter i markedet
  • Evaluere råvarer slik at formuleringene er optimalisert med tanke på effekt, produksjon, pris og HMS
  • Opprette og oppdatere sikkerhetsdatablader og alle andre nødvendige dokumenter som er relatert til produktene
  • Kvalitetssikring av all reklame for produktene
  • Pluss mye mer :)

I løpet av en typisk arbeidsdag blir det mye kommunikasjon både internt og med eksterne kontakter, man går i møter, man jobber foran pc'en (f.eks. med ting nevnt over). Som produktutvikler setter man også opp og planlegger forsøk, som laboratorieteknikerne på laboratoriet deretter utfører (som oftest utfører de det), eller som man selv kan utføre. Jobben består mest av arbeid foran pc'en, men ofte blir det også noe tid på laboratoriet, f.eks. ved at man blander noen nye formuleringer/resepter som man ønsker å teste ut.

Hva skal til for å lykkes i din jobb?
Man må være framoverlent, nysgjerrig, motivert, strukturert og komme med initiativ. Man må også kunne ha mange baller i luften samtidig, og kunne jobbe selvstendig. I tillegg jobber vi mye i prosjekter hvor man jobber med andre funksjoner i selskapet (marketing, økonomi, logistikk, innkjøp, fabrikk osv.), så det er viktig å ha gode samarbeidsegenskaper.

Hva er det beste med yrket ditt, og hva ev. misliker du?
Det beste med yrket er at ingen dag er lik. Man har varierte arbeidsoppgaver, og får mulighet til å jobbe selvstendig. I tillegg er det alltid gøy når vi har lansert nye produkter som man har vært med på å utvikle sammen med andre i et prosjekt!

Dette beste kan imidlertid også av og til være en utfordring. Noen dager har man planlagt å gjøre bestemte ting i forkant, men så må man endre dette på kort varsel, og da er det ofte ting som haster mye og som har korte frister. Men som sagt er dette også spennende!

«Din venn hver dag» lyder Orklas nye visjon, som støttes av verdiene «modig», «til å stole på» og «inspirerende». Hvordan relaterer du i din jobb til den nye visjonen og verdiene?
Jeg føler at de nye verdiene til Orkla, som er modig, inspirerende, og til å stole på, er noe jeg kan relatere meg til i arbeidshverdagen. Når vi jobber i prosjekter må vi være modige og ha store ambisjoner med det vi skal få til for å lansere best mulige produkter til forbrukerne. Det er også viktig til enhver tid å inspirere hverandre i arbeidsdagen, samt at produktene vi har er inspirerende for forbrukerne i hverdagen. I tillegg benytter vi vår faglige kompetanse til å lage produkter og merker som skal være til å stole på.

Er det noen spesielle krav for å arbeide innenfor ditt yrke (personlighet, akademiske meritter, utdanningsretninger, annet)?
For å jobbe som produktutvikler på utviklingsavdelingen til Lilleborg (som består av ca. 30 personer) må man minimum ha mastergrad i realfag eller sivilingeniør innenfor fagområder som f.eks. kjemi, biokjemi/bioteknologi osv. Man må vise til gode akademiske resultater. Vi har også mange emballasjeutviklere på avdelingen, og må minimum ha minimum mastergrad innenfor f.eks. industridesign og teknisk design.