Skip to main content

Matbransjen og myndighetene sammen om et sunnere kosthold

Illustrasjonsbilde: Stabburet leverpostei

6. desember 2016 signerte Orkla en samarbeidsavtale med helsemyndighetene. Hensikten er å gjøre det enklere for forbrukerne å ta sunnere valg.

Orkla er én av flere aktører som skal samarbeide med helsemyndighetene om dette. I dag møttes partene for å undertegne en felles intensjonsavtale om sunnere kosthold i befolkningen. Konsernsjef Peter A. Ruzicka signerte på vegne av Orkla.

- Vi har vist omverdenen at norske myndigheter og norsk næringsmiddelbransje kan forenes om et viktig tema. Våre felles ambisjoner er høye og jeg kan med sikkerhet si at Orkla vil bidra, sier Stein Erik Hagen, styreleder i Orkla.

Gjennom avtalen forplikter partene seg blant annet til å bidra til å redusere innholdet av salt, tilsatt sukker og mettet fett i sentrale matvaregrupper. Å utvikle nye produkter som gjør det lettere for forbruker å ta sunne valg og bidra til økt bevissthet rundt helse og kosthold er også sentralt.

- Orkla har allerede bidratt betydelig ved å redusere sukker, salt, mettet fett, øke anvendelsen av nøkkelhullet og unngå markedsføring til barn. Som eier er jeg naturligvis glad og stolt over det vi har fått til, samtidig som jeg vil fokusere på det vi skal gjøre fremover, sier Hagen.

Fakta om Næringslivsgruppen for matområdet

  • Helse- og omsorgsministerens næringslivsgruppe på matområdet består av aktører fra mat- og drikkenæringen og handelen. 
  • Orkla er blant deltagerne, sammen med blant annet NHO Mat og Drikke, Tine, Nortura, Nestlé, Mills, NorgesGruppen, Coop og Rema 1000.
  • Næringsgruppen ledes av statsråden og møtes 1-2 ganger i året.
  • Første møte ble avholdt i juni 2014.
  • Målet er å bli enige om konkrete tiltak som kan bidra til å bedre kostholdet i befolkningen i tråd med kostholdsanbefalingene, målene fra WHO og anbefalingene fra Helsedirektoratet om reduksjon i salt, sukker og mettet fett.