Skip to main content

Svanemerket favoritt

Svanemerket ull fra Pierre Robert

Pierre Roberts fargerike ullundertøy til barn er et velkjent syn i landets barnehager og skoler. Nå er det populære ullundertøyet svanemerket. 

Svanemerket ull er bedre for miljøet, sikrer trygge arbeidsplasser i produksjonen, god dyrevelferd og at produktene har høy kvalitet. Merkeordningen stiller strenge krav til hele produksjonsprosessen, fra sauene som produserer ull, til bærekraftig emballasje, samt at plaggene varer lenge og er trygge å bruke mot huden. 

- Vi er opptatt av å være en ansvarlig leverandør og har stilt strenge krav til menneskerettigheter, dyrevelferd og miljø i lang tid. Vi er derfor svært stolte av å kunne leve opp til Svanemerkets høye krav. Svanemerket er Nordens offisielle og mest kjente miljømerke, og gir et tydelig signal om at plaggene er laget under anstendige forhold. Svanemerket stiller strenge krav til hele produksjonsprosessen og gjør det lettere for norske familier å ta et godt og bærekraftig valg, sier administrerende direktør i Pierre Robert Group, Hege Holter Brekke.

Svanemerking av Pierre Roberts ullundertøy er en forbedring som monner. Merket er det mest foretrukne på markedet*, og i 2016 solgte Pierre Robert over 211 000 ulltrøyer og longs til barn. Pierre Robert blir den første produsenten med svanemerket ull i dagligvarehandelen. Miljømerket ull blir dermed lett tilgjengelig for alle, og en del av norske familiers hverdagsgarderobe.

- Det skal være lett å ta miljøvennlige valg. Derfor er det kjempebra at Pierre Robert kommer med svanemerket ullundertøy til barn i dagligvarebutikker. Nå kan travle småbarnsforeldre slå to fluer i et smekk og finne bærekraftig ulltøy til barna samtidig som de handler inn til middag. Dette er et enkelt, tidsbesparende og miljøvennlig hverdagsvalg, sier Anita Winsnes, direktør i Svanemerket.

Pierre Roberts nye Svanemerkede ullundertøy kommer med forbedret passform med blant annet raglanskjæring, og nytt design. 

Hva betyr det at ull er Svanemerket?

Helse og Miljø
Svanemerket fører streng kontroll med de kjemikaliene som kan brukes i fiberproduksjon, farging, vasking og etterbehandling av klær. Derfor inneholder ikke svanemerkede klær antibakterielle stoffer eller andre kjemikalier som er på EUs (Reach) liste over særlig bekymringsfulle stoffer. Dette er bra for naturen og nærmiljøet rundt fabrikken, for alle som lager klærne – og ikke minst for dem som skal bruke klærne tett på huden.

Arbeidsforhold
Svanemerket krever at fabrikkene som benyttes til å lage klærne har et internt kvalitetssystem, og at de skal følge den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILOs kjernekonvensjoner. Det betyr blant annet organisasjonsfrihet, og selvfølgelig forbud mot barnearbeid, diskriminering og tvangsarbeid. Uansett hvor i verden produksjonen finner sted så har Svanemerket kontrollert at fabrikken tilfredsstiller alle krav til både miljø og arbeidsmiljø.

Dyrevelferd
Svanemerket forbyr bruk av mulesing på sauegårdene som leverer ull.

Hud og trygghet
Huden er ikke tett. Kjemikalier i klærne våre kommer tett innpå huden vår og kan trenge gjennom den. Dette er særlig viktig når det gjelder barn. Det er lang vei fra sau til ferdig ulltøy, og mange produsenter bruker en rekke ulike kjemikalier til vasking, spinning og farging av ulla. Svanemerket har streng kontroll på hvilke kjemikalier som kan brukes hele veien, og sikrer at ulltøyet ikke inneholder stoffer vi bør unngå, samt at produksjonsprosessen belaster miljøet minst mulig. 

* OMD, Brand Survey 2016

Fakta om ull:

  • Ull kan trekke til seg mye væske uten å kjennes våt, og varmer likevel. Ull passer derfor best som det innerste laget da den holder deg tørr. Perfekt for barn som er mye ute i kaldt eller vått vær. 
  • Ull har selvrensende og antibakterielle egenskaper og naturlig motstandskraft mot lukt. Det er ofte nok å lufte ullplagget i stedet for å vaske det. Ved å vaske ulltøyet sjeldnere varer det lengre før det blir slitt, og du sparer forbruk av strøm, vann og vaskemidler ved å vaske færre maskiner. 
  • Ull er naturlig flammehemmende i motsetning til for eksempel syntetisk fleece.