Skip to main content

Forskningsprosjekter

Vi deltar i ulike forskningsprosjekter for å finne gode løsninger på utfordringer vi står overfor, spesielt knyttet til innholdet av blant annet mettet fett, sukker og salt i våre produkter.

Stabburet er prosjektleder for SALT O, et treårig forskningsprosjekt, der sentrale norske industribedrifter samarbeider med matforskere ved Nofima. Målet er å redusere saltmengden med 25 % i hverdagsprodukter som ost, kokt skinke, posteier og farsemat. Orkla deltar også i et EU-prosjekt med ambisjon om å redusere innholdet av fett, sukker og salt i en rekke kategorier som er interessante for Orkla.

Flere av Orklas selskaper samarbeider med Antidiabetic Food Centre (AFC) ved Lunds universitet i Sverige. AFC søker å fremme kunnskap og kompetanse knyttet til utvikling av matvarer som kan bidra til å redusere risikoen for fedme, aldersrelatert diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Forskere ved Lund universitet har blant annet undersøkt effekten av å endre kostholdet til personer med høy risiko for diabetes og hjertesykdommer. Kostholdet ble rettet inn mot produkter med større andel antioksidanter og fullkorn. Resultatene viste en kraftig reduksjon av kolesterolnivået, en reduksjon av blodtrykket og en reduksjon av risikoen for å utvikle blodpropp.