Skip to main content

Orkla Brands satser sunt

En ny svensk studie om fisk, fullkorn, antioksidanter og kostfiber i kosten kan vise til redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og diabetes. Dette tas på alvor.

Forskere ved Lunds Universitet har sett på hvilken effekt flere matvarer med såkalt anti-inflammatorisk effekt har på friske personer. Kosten, som blant annet inneholder mye antioksidanter og fullkornprodukter, viser seg å ha en kolesterolsenkning på 33 prosent, er blodtrykkssenkende og risikoen for blodpropp reduseres.

– Studien er gledelige nyheter, og vi ønsker å fortsette den gode trenden innen sunne matalternativer, sier Anders Högberg til Orkla ASA. Han er manager i Nutrition & Health i Orkla Brands.

Fokus på sunne produkter

– Orkla Brands har hatt fokus på sunne produkter i mange år, men spesielt fra 2004 begynte storsatsningen, sier Högberg.

I juni 2009 ble det grønne nøkkelhullsmerket introdusert til Norge og Danmark, og har blitt en felles nordisk sunnhetsmerkeordning. Merket setter krav til minimumsinnhold av fiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker, og gjør det enklere for forbrukerne å velge de sunne alternativene.

– Orkla Brands er positive til ekspanderingen av nøkkelmerket, som har eksistert i Sverige siden slutten av 80-tallet. Dette gjør det enklere for forbrukerne våre til å velge de sunne produktene, forteller Högberg.

Mer fiber og fullkorn

Stabburets Grandiosa har fått et sunnere alternativ der den lyse bunnen er byttet ut med fullkornsbunn. Det er også mindre fett og salt. Nora juice har kommet med smoothie som er laget på eksklusive frukt og bær – uten tilsatt sukker eller søtningsstoff. Juicen skal ha helsebringende fordeler.

Kims og OLW potetchips har blitt erstattet med solsikkeolje og har fått en mettet fettredusering på 70 prosent. Det har kommet yoghurter med mindre sukker, ketchup med mindre sukker og salt og flere brød med høyere fiberinnhold. Orkla Brands er positive til det sunne segmentet og ser at mer fiber og fullkorn vil erstatte andre alternativer i nærmere fremtid.