Skip to main content

Stabburet:

Palmeolje fjernet i Nugatti

Stabburet kutter all bruk av palmeolje i Nugatti og Sjokade. Dette er et resultat av flere år med innovasjonsarbeid og ombygging av Stabburets søtpåleggfabrikk på Tveita i Oslo.  

I stedet for palmeolje produseres Nugatti og Sjokade nå med solsikkeolje, som er en sunnere og mer klima- og miljøvennlig olje. Omleggingen er et resultat av at Stabburet for to år siden vedtok å kutte all bruk av palmeolje. I produkt for produkt er oljen byttet ut etter hvert som selskapets kokker har funnet gode erstatninger. Palmeolje har helt spesielle egenskaper som gjør at den kan være krevende å erstatte.

- Vi har brukt store ressurser og mye tid på å finne en løsning som er bra for helsen og bra for miljøet, og som ivaretar den gode smaken og konsistensen til Nugatti og Sjokade, sier Bente Brevik, administrerende direktør i Stabburet, og legger til:

- Vi kjenner ikke til noen andre som har klart å erstatte palmeoljen i liknende produkter. Dette er derfor en industrinyhet, også i en internasjonal målestokk.

Produksjonen av Nugatti og Sjokade med solsikkeolje ble offisielt startet fredag 11. mai av byrådsleder Stian Berger Røsland. Under åpningen deltok også representanter for miljøorganisasjoner.

- For oss handler dette om ansvarlighet og om å lytte til signaler fra omgivelsene våre. Vi har hatt en dialog med miljøorganisasjoner og med flere av landets fremste hjertespesialister, som alle har gitt oss et entydig råd om å erstatte palmeolje. Vi har også opplevd stort engasjement fra forbrukere i denne saken, sier Brevik.

Regnskogfondet er en av organisasjonene Stabburet har vært i dialog med. Sammen med Grønn Hverdag har de i lang tid jobbet for å gjøre både matvareindustrien og forbrukerne bevisste på problemene med palmeolje.

- Palmeoljeindustrien er hovedårsaken til at regnskogen ødelegges i Indonesia og Malaysia. Det er derfor svært gode nyheter at Nugatti og Sjokade nå lages uten den skadelige palmeoljen. Vi håper at flere norske matvareprodusenter nå vil gjøre som Stabburet, og unngå bruk av palmeolje i sine produkter, sier kampanjeansvarlig i Regnskogfondet, Anja Lyngsmark.

For ytterligere informasjon:
Kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken, 916 65 078
Kommunikasjonssjef Inger Marie Ingdahl, 928 45 881

Om Stabburet og palmeolje

Stabburet besluttet for et par år siden å erstatte palmeolje i alle produkter. Palmeolje er følgelig faset ut produkt for produkt etter hvert som det er funnet gode erstatninger. For enkelte produkter har det vært lett å finne et godt alternativ, mens det for andre kreves et stort utviklingsarbeid.

Palmeolje har helt unike egenskaper som gjør at den holder seg stiv i romtemperatur i motsetning til andre oljer, som da vil være flytende. Det gjør palmeolje godt egnet i sjokoladepålegg som Nugatti og Sjokade. Det har derfor vært krevende å finne en god erstatning – det har kostet tid og penger:

- Vi har brukt lang tid på å finne en løsning hvor vi kan bruke en sunnere olje og samtidig beholde god konsistens i produktene
- Bruk av solsikkeolje er produksjonsmessig langt mer krevende og har medført store investeringer på fabrikken, blant annet til temperaturstyring av prosessen

Vi kjenner ikke til andre sjokoladepålegg som inneholder palmeolje der man har klart å finne en erstatning.

Om Nugatti og Sjokade

Når nordmenn spiser søtpålegg, velger de fleste av oss sjokoladepåleggene Nugatti eller Sjokade fra Stabburet. Begge merkene har en lang historie – Sjokade ble lansert i 1961, mens Nugatti kom i 1969. I tillegg har Stabburet merkene Nøtte, Sunda og Banos, som ikke inneholder palmeolje.

I fjor lagde Stabburet cirka 8 millioner beger Nugatti og cirka 1 million beger Sjokade.

Stabburet produserer søtpålegg på Stabburet avdeling Sunda, som ligger på Tveita i Oslo. Fabrikken ble etablert i 1930 og ble en del av Stabburet i 1999.

I mai 2012 legges produksjonen av Nugatti og Sjokade om, og palmeolje erstattes med solsikkeolje. Fabrikken er bygget om for å kunne håndtere endringen.

Om Stabburet

Stabburet er en av Norges største næringsmiddelprodusenter og merkevareselskaper. Stabburet står blant annet bak Grandiosa, Nugatti, Nora, Fun Light, Originale, Idun, Big One, Stabbur-Makrell og Stabburet Leverpostei.

Stabburet har ni produksjonsanlegg i Sør-Norge. Til sammen har selskapet cirka 1000 ansatte og omsetter for rundt 3 milliarder kroner.

Om palmeolje

Palmeolje brukes i en rekke ulike matvarer, som bakverk, margariner, snacks, sjokolade, taco-produkter, frokostblandinger, barnemat og sjokoladepålegg.

Bruk av palmeolje er omdiskutert både ut fra et miljø/klimaperspektiv og ut fra et helseperspektiv:
Helse: Palmeolje er en av få vegetabilske oljer med en relativt stor andel mettet fett. Mange kostholdseksperter har derfor engasjert seg for å få erstattet palmeolje med andre vegetabilske oljer for å forebygge hjerte- og karsykdommer.
Miljø/klima: Regnskogsområder erstattes av palmeoljeplantasjer, noe som har en negativ effekt både på det globale klimaet og artsmangfoldet i skogene.

Det er opprettet ordninger for sertifisering av palmeolje, og flere matvareprodusenter kjøper olje gjennom disse ordningene. Det er imidlertid reist kritikk mot kvaliteten på ordningene.