Nugatti

Nugatti er et av Norges mest populære søtpålegg, og selv om det først og fremst er barnas favoritt, så er det også mange voksne som liker Nugatti.

Nugatti er et søtpålegg med hasselnøtter, kakao og melk som ble lansert i 1969 av Sunda AS. Det var fabrikksjef Wilhelm Snartland som først laget og lanserte Nugatti i Norge. I dag produseres Nugatti av Orkla Foods Norge på Tveita i Oslo, der Nugatti har blitt produsert siden 1970 tallet. Hvert år selges det ca. 7 millioner bokser Nugatti i Norge og regner man en porsjonsstørrelse på 15g så spises det ca. 400 000 brødskiver med Nugatti hver dag i Norge.

I 2012 fjernet Nugatti palmeoljen fra alle produktene sine, som første aktør i markedet. Etter dette har flere andre produsenter fulgt etter, mens noen konkurrenter fortsatt har palmeolje i produktene sine. Palmeoljen ble byttet ut med solsikkeolje etter mange ønsker fra forbrukere om en Nugatti som kunne bidra til å redde regnskogen. Kakaoen i alle Nugatti-produktene er UTZ-sertifisert. Det betyr at kakaoen er bærekraftig, og dyrket med hensyn til mennesker og miljø.

Den nøyaktige oppskriften er hemmelig, men Nugatti i dag består hovedsakelig av sukker, solsikkeolje, hasselnøttkjerner, melk og kakao. For at produktet ikke skal skille seg slik at oljen blir liggende på toppen er det til satt en stabilisator basert på soya.

Nugatti Original hadde 50-års jubileum i 2019, men det finnes også flere andre varianter, både med forskjellig konsistens og smak, samt redusert sukker og helt uten sukker. I dag finnes det en favoritt for alle, med både Nugatti Original, Air, Max, Søtt Salt og Sprøtt, Nugatti Uten og nyheten fra 2020 – den uimotståelig gode Nugatti Salt Karamell.