Carlsberg Breweries byr på serbisk bryggeri

Aksjonærene i Serbias tredje største bryggeri Pivara Celarevo A.D. har besluttet å gjennomføre en rettet emisjon som gir Carlsberg Breweries A/S 51% av aksjene. Carlsberg Breweries skal gi et innløsningstilbud på den resterende delen av aksjekapitalen. Prisen på hele aksjekapitalen vil bli EUR 53 millioner/DKK 394 millioner.

På en generalforsamling holdt den 22. september 2003 har aksjonærene i det serbiske bryggeriet Pivara Celarevo A.D. besluttet å gjennomføre en rettet emisjon, som gir Carlsberg Breweries A/S 51% av aksjene i Pivara Celarevo. Deretter skal Carlsberg Breweries gi et innløsningstilbud på de resterende 49% av aksjene i Pivara Celarevo. Prisen pr. aksje er EUR 43,12/DKK 320, hvilket vil gi en samlet pris på EUR 53 millioner/DKK 394 millioner for hele aksjekapitalen. Transaksjonen er betinget av en due diligence prosess, som starter omgående og av myndighetenes godkjennelse.
 
Aksjekapitalen eies av omkring 1.200 aksjonærer som hovedsakelig er private. Ca 75% av aksjonærene er medarbeidere hos Pivara Celarevo, som er Serbias tredje største bryggeri. Bryggeriets eneste ølmerke Lav er landets nest sterkeste standardmerke. Bryggeriet ligger i byen Celarevo i Vojvodina provinsen, omkring 130 km nord for hovedstaden Beograd. Bryggeriet har en kapasitet på 1,3 millioner hl øl. I 2002 hadde Pivara Celarevo en omsetning på EUR 23 millioner/DKK 171 millioner, et driftsresultat (basert på lokale regnskapsprinsipper) på EUR 5,6 millioner/DKK 42 millioner og et salg på 780.000 hl øl som tilsvarer en markedsandel på ca. 15%.
 
"Kjøpet av Pivara Celarevo styrker Carlsberg Breweries' posisjon på Balkan, hvor vi i allerede har bryggerier i Bulgaria, Kroatia og Romania", sier adm. direktør Nils Smedegaard Andersen i Carlsberg Breweries.
 
I 2002 var det samlede ølforbruk i Serbia 5 millioner hl, og med en befolkning på godt 10 millioner, ga det et årlig forbruk per capita på ca. 50 liter. Til sammenligning er forbruk per capita i land som Kroatia og Slovenia henholdsvis 75 liter og 100 liter.