Orkla ASA: Orkla utvider i Nederland

Gjennom sitt heleide datterselskap Sonneveld Group B.V. («Sonneveld») har Orkla Food Ingredients («OFI») signert og gjennomført en avtale om kjøp av 70 % av aksjene i Broer Bakkerijgrondstoffen B.V. («Broer»), som er en ledende produsent av mandelmasse, bakeriingredienser og iskrempulver i Nederland.

Sonneveld har sin kjernevirksomhet innen bakehjelpemidler og bakemikser. Med kjøpet av Broer utvider Sonneveld sin produktportefølje i Nederland innen kategorier som er velkjente for OFI. I 2015 utvidet OFI sitt forretningsområde for iskrem-ingredienser og -tilbehør til Nederland gjennom kjøpet av de nederlandske salgs- og distribusjonsselskapene Frusco og Briceland. Med egen produksjon av ferdigmiks for softis, bidrar kjøpet av Broer til ytterligere å styrke OFI sin posisjon i det nederlandske iskremmarkedet.

Broer produserer først og fremst for det nederlandske B2B-markedet, men eksporterer også produktene til andre land, hovedsakelig Belgia. Med salgs- og distribusjonsselskaper i 22 land, vil OFI blant annet kunne bidra til å videreutvikle selskapets salg, markedsføring og produktutvikling.

- Oppkjøpet er i tråd med Orklas ønske om å vokse innen utvalgte kategorier og markeder der vi ser potensial for videre vekst og synergier. Broer har solide posisjoner innen kategorier som allerede inngår i OFIs kjernevirksomhet, og oppkjøpet er strategisk viktig for å styrke OFIs tilstedeværelse i utvalgte geografier i Europa, sier konserndirektør og leder for OFI, Pål Eikeland.

Broer har til sammen 32 ansatte, og virksomheten er lokalisert i Waddinxveen, Nederland. Selskapet oppnådde en omsetning på 17 mill. euro (ca. 158 mill. kroner) i 2015 og en EBIT (adj.) på 0,7 mill. euro (ca. 6,5 mill. kroner). Partene er blitt enige om en kjøpesum på 6 mill. euro (ca. 56 mill. kroner) på gjeldfri basis (100 %). Selskapets tidligere eiere er de samme som eide salgs- og distribusjonsselskapet Briceland, som Orkla overtok i desember 2015. To av disse vil som minoritetsaksjonærer fortsette å eie til sammen 30 % av selskapets aksjer.

Om Orkla
Orkla er en ledende leverandør av merkevarer og konseptløsninger til dagligvare-, storhusholdnings- og bakerimarkedet i Norden, Baltikum og utvalgte markeder i Sentral-Europa og India. Orkla er notert på Oslo Børs og har hovedkontor i Oslo. Konsernet hadde i 2015 en omsetning på ca. 32 mrd. kroner, og hadde ved årsskiftet 14.670 ansatte.

Om Orkla Food Ingredients
Orkla Food Ingredients er den ledende aktøren innen bakeriingredienser i Norden, og har i tillegg voksende markedsposisjoner i utvalgte land i Europa. De største produktgruppene er margarin og smørblandingsprodukter, gjær, bakehjelpemidler og bakemikser til brød og kaker, marsipan og iskremingredienser. Orkla Food Ingredients har salgs- og distribusjonsselskaper i 22 land, som sikrer nærhet til bakerier og andre industrikunder.

Orkla ASA
Oslo, 2. september 2016

Ref.:

Konserndirektør Kommunikasjon og Corporate Affairs
Håkon Mageli
Tlf.: +47 928 45 828

Direktør Investor Relations
Mattias Orrenius
Tlf.: +47 983 66 334