Orkla ASA: Orklas kjøp av Hamé er gjennomført

Orklas kjøp av Hamé, et ledende merkevareselskap innen matvarer i Tsjekkia og Slovakia, er nå gjennomført. Med oppkjøpet av Hamé dobler Orkla sin omsetning i Sentral-Europa.  

Avtalen om å kjøpe Hamé ble inngått 10. desember 2015. Den konkurranserettslige behandlingen av avtalen ble sluttført 16. mars 2016, og transaksjonen ble gjennomført 31. mars 2016.

- Vi er svært fornøyde med at kjøpet av Hamé nå er gjennomført. Med overtakelsen av Hamé blir Orkla ett av de ledende merkevareselskapene i attraktive markeder i Sentral-Europa, sier konsernsjef Peter A. Ruzicka.

Hamé har sterke posisjoner i en rekke kategorier som passer godt sammen med Orklas eksisterende portefølje. I Tsjekkia og Slovakia har Hamé ledende posisjoner innen kategoriene leverpostei, ferdigmat, ketchup, konserverte grønnsaker, syltetøy og barnemat. Produktporteføljen inkluderer ikoniske merkevarer som Hamé, Májka, Znojmia, Hamánek og Otma. I tillegg har Hamé sterke posisjoner innen leverpostei i Ungarn, Romania og Russland.

- Med Vitana og Hamé blir Orkla en attraktiv leverandør til dagligvarehandelen i Tsjekkia og Slovakia, og transaksjonen styrker også vår virksomhet i Romania. Et sterkere fotfeste i Sentral-Europa gjør Orkla godt posisjonert for videre vekst i disse markedene, sier Atle Vidar Nagel-Johansen, konserndirektør og leder for Orkla Foods.

Før transaksjonen var Orkla tilstede i Sentral-Europa med selskapene Vitana (Tsjekkia og Slovakia), Felix Austria, og Orkla Foods Romania.

- Orklas oppkjøp er gode nyheter for Hamés fremtid. I sin videre vekst vil Hamé få støtte av en stor og erfaren strategisk eier som vil støtte langsiktig innovasjon, merkevarebygging og selskapets generelle utvikling. Hamés sterke posisjon i regionen og potensiale for videre vekst vil hjelpe Orkla å utvikle sin posisjon i disse markedene og kategoriene, sier adm. direktør Martin Strupl i Hamé.

Hamé har ca. 2.400 ansatte og ti fabrikker. Selskapets hovedkontor ligger i Kunovice i den sørøstlige delen av Tsjekkia.

Hamé oppnådde i 2015 netto salgsinntekter på CZK 5,3 mrd. (ca. 1,7 mrd. kroner) og et driftsresultat på CZK 427 mill. (140 mill. kroner) (ureviderte tall). Cirka 70 % av Hamés salgsinntekter kommer fra Tsjekkia og Slovakia. Selger er Decapterus S.à.r.l., et Luxembourg-basert private equity eierselskap. Partene er blitt enige om en kjøpesum på EUR 175 mill. (på gjeldfri basis). Hamé vil bli konsolidert i Orklas balanse fra 31. mars 2016 og resultatmessig fra 1. april 2016.

Orkla er en ledende leverandør av merkevarer og konseptløsninger til dagligvare-, storhusholdnings- og bakerimarkedet i Norden, Baltikum og utvalgte markeder i Sentral-Europa og India. Orkla er notert på Oslo Børs og har hovedkontor i Oslo. Konsernet hadde i 2015 en omsetning på ca. 33 mrd. kroner, og hadde ved årsskiftet 14.670 ansatte.

 

Orkla ASA
Oslo, 31. mars 2016


Ref.:


Konserndirektør Kommunikasjon og Corporate Affairs
Håkon Mageli
Mobil +47 928 45 828
E-post: hakon.mageli@orkla.no

Direktør Investor Relations
Mattias Orrenius
Mobil +47 983 66 334
E-post: mattias.orrenius@orkla.no

 

Denne opplysningen er informasjonspliktig etter verdipapirhandelloven §5-12