Orkla Foods kjøper 15 % i ukrainsk matselskap

Orkla Foods kjøper 15 % av Chumak, som er Ukrainas ledende produsent av ketchup, majones, hermetiske grønnsaker, sauser og solsikkeolje og ett av Ukrainas ledende varemerker.

Chumaks hovedkontor ligger i Kahovka, sør i Ukraina. Selskapet har tre produksjonsanlegg. Produktene selges under varemerkene Chumak and Darina.
Driftsinn­tektene i 2001 var på USD 32 mill. Chumak har ca 1.000 ansatte.
 
Selger av aksjene er den svenske entreprenøren, professor Hans Rausing. Han er kjent som mannen som utviklet Tetra Pak til å bli et globalt emballasjeselskap.
 
Partene er enige om ikke å offentliggjøre kjøpesummen.
 
- Denne investeringen er et ledd i vår langsiktige satsing i Sentral- og Øst-Europa. Med sine 50 millioner innbyggere er Ukraina et ledende marked i regionen med et stort forretningsmessig potensial for Orkla Foods, sier administrerende direktør Håkon Chr. Andersen i Orkla Foods.
 
Håkon Chr. Andersen og Philip Wegh, direktør for Orkla Foods' aktiviteter i Russland og Ukraina, blir medlemmer av Chumaks styre.
 
- Orkla vil tilføre Chumak kompetanse og kunnskap, og vi ser frem til å utvikle et samarbeid med Orkla Foods. Chumak har oppnådd mye de siste seks årene, og vi ser optimistisk på en fremtidig styrking av virksomheten gjennom Orkla Foods' investering, sier Tuve Johannesson, representant for professor Rausings interesser.
 
Orkla Foods er en ledende utvikler, markedsfører og produsent av næringsmidler med produksjon i 13 land. Driftsinntektene i 2001 ble på NOK 10.205 mill. Selskapet har 7.400 ansatte.
 
 
Chumak er kjent for å produsere næringsmidler av høy kvalitet. De to svenske grunnleggerne Johan Bodén og Carl Sturén opprettet selskapet i 1996 med støtte fra og i kompaniskap med professor Hans Rausing.
 
For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Håkon Chr. Andersen, adm. dir. i Orkla Foods, tlf + 47 66 81 61 00
Håkon Mageli, direktør i Orkla Foods, mobil + 47 928 45 828
Johan Bodén, adm. dir. i Chumak, tlf + 380 55 232 6001 
 
 
Kolbotn/Kahovka, 19. august 2002