Orkla kjøper russisk sjokoladeselskap i St. Petersburg

05.04.2006: Orkla har inngått avtale om å kjøpe mer enn 75 % av aksjene i det russiske sjokoladeselskapet CJSC Krupskaya Confectionery Company, som er markedsleder i St. Petersburg og Nordvest-Russland.

Selskapet hadde driftsinntekter på 330 mill. kroner i 2005. Krupskaya har ca. 1000 ansatte.
 
I 2005 kjøpte Orkla det russiske sjokoladeselskapet SladCo, som har sterke posisjoner i flere markedssegmenter innen sjokolade og sukkervarer i Russland. SladCo har fabrikker i Yekaterinburg (Ural) og Ulyanovsk (Volga).
 
- Denne investeringen er i tråd med Orklas strategi om å vokse i Russland og Ukraina. Krupskaya har lykkes i en kategori som er viktig for Orkla og gir en markedsleder­posisjon i en region hvor SladCo har liten tilstedeværelse. Ved å ta eierskap i selskapet får vi en sterkere stilling i et voksende russisk marked, sier Håkon Chr. Andersen, adm. direktør i Orkla Foods CIS, som primært omfatter virksomhet i Russland.
 
- Selgerne mener at Orkla er den rette strategiske investoren for selskapet i fremtiden ut fra hensynet til investeringer, ledelsesutvikling og merkevarebygging, sier adm. direktør Nina Stepanova i Krupskaya. De fleste aksjene som Orkla nå erverver, eies av personer i selskapets toppledelse.
 
Med sine 143 millioner innbyggere er Russland det største landet i Europa. Russlands marked for dagligvarer er det femte største i Europa.

Avtalen forutsetter godkjennelse av styret i Orkla ASA og de russiske konkurranse­myndig­hetene.
 
Partene er enige om ikke å offentliggjøre kjøpesummen.