Pripps Ringnes fortsetter å ekspandere i RusslandOrkla

Baltic Beverages Holding (BBH), som eies med 50 prosent av Pripps Ringnes og 50 prosent av Hartwall, kjøper seg inn i det russiske bryggeriet Taopin i Tula, en by omkring 20 mil sør for Moskva.

Generalforsamlingen i Taopin har vedtatt en rettet emisjon mot BBH, som innebærer at bryggeriets aksjekapital fordobles. BBH går inn i selskapet med et investeringsprogram til en verdi av 11 millioner dollar, og får dermed 50 prosent av bryggeriets aksjer.

Bryggeriet Taopin ble grunnlagt i 1974 og har omkring 700 ansatte. Bryggeriets årsproduksjon er på ca. 60 millioner liter, hvorav 90 prosent er øl. De største merkevarene er Tolskoye, Kolikova Polje og Taopin. Bryggeriet er markedsleder i Tula-regionen. Av markedene utenfor hjemmemarkedet er Moskva det viktigste.

Taopin er et helt privatisert selskap med omlag 1000 aksjonærer. De største eiere er bryggeriets medarbeidere og ledelse.

BBH skal gjennomføre sitt investeringsprogram i Taopin i løpet av 1997-98. Hensikten med investeringene er å bygge merkevarer, utvikle salgs- og distribusjonsvirksomhetene, samt bedre produktkvalitet og produksjonsteknologi til et internasjonalt nivå. Samtidig skal produksjonskapasiteten fordobles til 120 millioner liter.

BBH er allerede majoritetseier i seks bryggerier i øst. Det er de russiske bryggeriene Baltika i St. Petersburg og Yarpivo i Yaroslavl nordøst for Moskva, Slavutich i Zaporochy i syd-østre Ukraina, samt de tre baltiske bryggeriene Saku i Estland, Aldaris i Latvia og Kalnapilis i Littauen.

Saku, Aldaris, Baltika, Yarpivo og Taopin er alle klare markedsledere i sine respektive områder. Kalnapilis i Litauen og Slavutich i Ukraina er de nest største bryggeriene i sine land, men størst i sitt hjemmemarked. Det samlede salget for alle bryggeriene som inngår i BBH, medregnet det nyervervede Taopin, er beregnet å være 460 millioner liter i 1996.


For ytterligere informasjon:
G=F6ran Orre, Pripps Ringnes informasjonsavdelingen, tel.: 00 46 8 757 7000
Per-Olav Lie, Pripps Ringnes informasjonsavdelingen, tel.: 22 06 98 17

Direktør Informasjon og Investor Relations, Lisbeth Lindberg, tel=2E: 22 50 10 80

29. november 1996

Orkla Hugin