Hva vi ser etter i en kandidat

Hege Aamotsmo, HR Direktør i Orkla Confectionery & Snacks, er på jakt etter kandidater med gode analytiske og sosiale evner, og som virkelig har lyst til å jobbe i vår bransje.

Hege Aamotsmo, HR Direktør i Orkla Confectionery & Snacks
Hege Aamotsmo, HR Direktør i Orkla Confectionery & Snacks

Vi ser det som veldig positivt om man gjør noe ved siden av studiene, som å delta i studentorganisasjoner, ta ulike verv på skolen eller jobbe ved siden av studiene,

Hege Aamotsmo, HR Direktør i Orkla Confectionery & Snacks

Hvilke type kvalifikasjoner ser dere etter når dere behandler søknader? Hva skal til for å bli innkalt til intervju?
– Vi er på jakt etter kandidater som kombinerer gode analytiske evner med gode sosiale evner. Vi leter etter de som er dyktige, og som ønsker personlig videreutvikling. De skal være tålmodige, men samtidig opptatt av tempo og handlekraft. De fleste nyutdannede har jo ikke så mye arbeidserfaring, så her er det positivt om man kan vise til en god kombinasjon av akademiske resultater og engasjement utover studiene. I tillegg er vi opptatt av at de vi ansetter, kan identifisere seg med våre verdier: modig – inspirerende – til å stole på. Om de kan gi oss eksempler som viser at de etterlever disse verdiene i hverdagen, vil det være positivt.

Veier karakterer og resultater oppnådd på skolebenken tungt? Og i så fall, er det noen fag som veier tyngre enn andre?
– Karakterer vil være et viktig element når man søker jobb, og det er i stor grad det som gjør at man skiller seg ut som søker. Når det gjelder fagkombinasjon, så er dette i mindre grad avgjørende når man søker jobb. Med en mastergrad er man trent i en del ferdigheter og har tilegnet seg kunnskap vi mener teller mer enn selve fagkombinasjonen.

Hva gjør dere for å profilere dere som en attraktiv arbeidsgiver overfor studenter og nyutdannede?
– Vi er veldig opptatt av at studentene raskt får et inntrykk av og innblikk i den aktuelle stillingen vi utlyser. Det er viktig for oss å følge med i den digitale utviklingen, og derfor er dette et satsingsområde for oss fremover.

Hvem skiller seg positivt ut i en intervjuprosess? Hva ser dere etter ved siden av de faglige kvalifikasjonene?
– I intervjusammenheng er det veldig viktig at man får vist seg frem fra en positiv side. Egenskaper som imøtekommende, positiv og interessert veier tungt i intervjusammenheng. Alle som intervjuer, vet at de fleste kandidater er nervøse i forkant av et intervju, og det er vår jobb å sikre at den enkelte kandidat føler seg komfortabel og trygg. Videre er det viktig at kandidater husker på at vi er på samme lag; det er i begge parters interesse at intervjuet går bra.

Hva er de vanligste feilene man gjør som jobbsøker?

– En typisk ”feil” vi ser mange gjør, er at de ikke skriver et søknadsbrev rettet mot den aktuelle stillingen, og at søknadsbrevet og CVen er standardisert. I tillegg er det viktig at man dobbeltsjekker at det man sender fra seg, er strukturert og uten skrivefeil. For oss som leser mange CVer og søknadsbrev, er det veldig viktig at vi raskt klarer å trekke ut riktig informasjon om og danne oss et bilde av søkeren. Dette gjør vi når søknaden er oversiktlig og sammenfattet.

Hva er dine beste tips til unge som ønsker å starte karrieren hos dere eller i deres bransje?
– Legg ned et godt stykke arbeid underveis i studiene og la det komme frem i søknaden hvorfor du ønsker å jobbe i vår bransje. Kom forberedt til intervju, ikke nødvendigvis ved å pugge tall, verdier og Orklas visjon, men snarere ved at du leser deg litt opp på bransjen og danner deg et inntrykk av hvordan den er ‘skrudd sammen’. Reflekter gjerne over hvilke egenskaper du har som gjør at du mener du vil trives og lykkes i vår bransje.

Dersom man ønsker å jobbe innen deres bransje, hvorfor bør man satse på å få jobb hos nettopp dere?
– Orkla er et stort og variert konsern med hele verdikjeden in-house. Det åpner opp for uante utviklings- og karrieremuligheter. Vi er et solid kompetansehus, hvor du får lære, vokse – og bli inspirert.