Mine tre år som Produksjonstrainee i Orkla – Sebastian Helmfrid

Som nyutdannet fikk Sebastian raskt ansvaret for store prosjekter i rollen som Produksjonstrainee i Orkla Foods Norge. Les om hans tre år som trainee.

En morgen i midten av august stod jeg plutselig og stirret utover fjord og fjell på Sunnmøre. Dagen før hadde jeg forlatt Linköping i Sverige, der jeg både hadde studert og vokst opp, en stor forskjell i miljø kan man si. Samtidig som jeg lurte på hva jeg hadde gitt meg ut på, var jeg full av forventning til min første tid på Grandiosa-fabrikken på Stranda.

Når jeg 15 måneder senere flyttet fra Stranda for å fortsette min karriere innen Orkla Foods Norge, var det med masse ny kunnskap om produksjon og prosjektledelse. Fra min første dag på fabrikken ble jeg tildelt masse ansvar, men også mye god støtte fra erfarne kollegaer.

Omstillingen fra skolebenken til virkeligheten

Mitt første store prosjekt kastet meg rett ut i virkeligheten som prosjektleder, da jeg fikk ansvaret for å prosjektere et nytt fryselager på fabrikken. Første trinn i prosessen var å få intern godkjenning fra bedriftsledelsen der vi var nødt til å legge frem analyser, kostnadsberegninger og byggeplaner. Arbeidet gikk fra å gjøre analyser ved pulten, til å diskutere tegninger sammen med konstruksjonsselskap. I det hele var det et veldig lærerikt prosjekt. Selv om det var en stor omstilling fra teoretisk prosjektledelse på skolen til å drive et virkelig prosjekt, gikk det bra, ikke minst takket være flotte kollegaer som kunne hjelpe meg hver gang jeg satt fast. Prosjektet gikk senere inn i neste fase, og lagerbygget står nå, etter en lang byggeperiode, snart ferdig på Stranda. Jeg gleder meg til å se resultatet av mitt første prosjekt.

Mange tøffe tak

Som trainee i Orkla Foods Norge får du prøve mange forskjellige roller innen vareforsyning. Vanligvis er man på fabrikk det første året og inngår i en sentral prosjektgruppe i år 2. For meg var dette perfekt, da jeg fikk brukt mine nye kunnskaper mot andre fabrikker samt fortsette læringen og skaffe mer erfaring.

Etter min tid på Stranda flyttet jeg sørover til Fredrikstad for å drive et prosjekt på vår fabrikk på Råbekken. Her deltok jeg i et såkalt ”redesignprosjekt”, der man ser over alt fra linjeeffektivitet til møtestruktur. I starten var det ikke helt enkelt å se hvor man skulle begynne, men takket være en god og erfaren prosjektleder i teamet var vi straks i gang med forbedringsarbeidet. Selv om det var mange tøffe perioder under arbeidets gang kom vi ut på andre siden med gode resultater og mange lærdommer rikere. Dette året ga meg mulighet til å bruke de erfaringer jeg hadde fått under min tid på Stranda, samt de teoretiske lærdommene jeg hadde fått inn gjennom kurser i Orkla-regi.

Muligheten til å følge et prosjekt fra start til mål

Selv om man kommer ut med gode kunnskaper fra skolen, er det erfaringer ute i arbeidslivet som utvikler og forbedrer deg for fremtiden. Tiden som trainee i Orkla Foods Norge gav meg gode og viktige læringer fra første til siste dagen under traineeperioden. Mens man i mange andre korte traineestillinger bare ser deler av et prosjekt før det er tid for å gå videre til neste trinn, får du som trainee i Orkla Foods Norge mulighet å følge et prosjekt fra start til mål. For meg har muligheten til å se resultatet av de handlinger man tar underveis og hvordan de påvirker arbeidet, gitt veldig mye.

Under min tid som trainee har jeg fått oppleve mange forskjellige ting, som alle har hjulpet meg ved senere utfordringer. En dag kan man stå og diskutere en forbedringsløsning på en produksjonslinje sammen med operatørene, mens neste dag står man foran administrerende direktør og holder en stor presentasjon. Alle disse samlede opplevelser har gitt meg en stabil grunn å stå på i arbeidslivet.

En trygg og lærerik start på karrieren

Årsaken til at jeg valgte Orkla som min første arbeidsgiver, er fordi jeg følte det var et godt potensial til å utvikles fra første dagen. Trainee-stillingen hadde jeg hørt mye godt om før jeg søkte og visste at den gav gode muligheter innen bedriften. Selskapet jobber innenfor en utfordrende bransje, der forbedring og innovasjon er ledende begreper, hvilket var akkurat det jeg ville jobbe med. Etter fire år i konsernet kjenner jeg fortsatt at det var et godt valg!

Etter min tid som trainee startet jeg på innkjøpsavdelingen på hovedkontoret i Oslo. Mine erfaringer fra tiden som trainee har gjort at jeg har følt meg trygg i arbeidet og godt forberedt på de daglige utfordringer som oppstår.