Mitt første år som Category Analyst – Elin Lindqvist

Å lete etter nye forretningsmuligheter i sourcing, for å sikre at du har den beste forhandlingsposisjonen, var noe Elin lærte raskt i sin nye rolle.

Mitt første år i Orkla har gått svært fort, og jeg har nesten ikke hatt anledning til å reflektere over de første ukene i Orkla før nå. Selv om dette ikke var den første jobben min etter universitetet, men min andre, visste jeg at jeg fortsatt var nokså fersk og hadde mye å lære. Uansett var jeg svært ivrig etter å gå løs på nye utfordringer på innkjøpsfeltet i Orkla.

Min første uke begynte med en konferanse i Tallinn, hvor jeg møtte hele teamet som vanligvis var spredt på fire ulike steder. Dette var en glimrende mulighet til å bli kjent med alle sammen og finne ut mer om hva de jobbet med. Det var også en flott anledning til å lære mer om selskapets overordnede mål og strategien fremover. I Tallinn besøkte vi Orklas estiske sjokoladeselskap Kalev, som ga meg god innsikt i en av Orklas virksomheter, og der lærte jeg mer om sjokoladeproduksjonen. Det var spennende for meg, som elsker sjokolade, og ekstra spennende siden jeg senere oppdaget at jeg skulle jobbe på et innkjøpsprosjekt for sjokolade.

Ansvar fra dag én

I min andre jobbuke sendte jeg ut min aller første anbudsinvitasjon etter å ha fått en innføring av mine kolleger. På kort tid lærte jeg (nesten) alt som var verdt å vite om meierivaremarkedet. Det var spennende å gå i gang med analyser og forhandlinger etter bare noen få uker, få den første innsikten i meierivaremarkedet og lære mer om Orklas innkjøpsprosess, som et ledd i den praktiske opplæringen. Siden jeg samarbeidet tett med min ansvarshavende kollega på det første anbudet, kunne jeg alltid spørre henne hvis jeg var usikker, blant annet om ting knyttet til datahåndtering og hvordan jeg skulle gi tilbakemeldinger. Sammen sluttførte vi kontraktene som planlagt. Etter anbudene på denne porteføljen, kunne jeg handle mer selvstendig takket være opplæringen. Resultatene fra prosjektet identifiserte nye forretningsmuligheter, og i kjølvannet av dette prosjektet fikk jeg jobbe på mitt første business case, som senere bidro til kostnadsbesparelser.

Bratt læringskurve

Det siste året har jeg lært mye av mine praktiske erfaringer, siden jeg fra første dag fikk ansvar parallelt med coaching. Resultatet var en bratt læringskurve. En av utfordringene i begynnelsen var at jeg ofte undervurderte hvor lang tid det kan ta å utarbeide et anbud eller lære alt om en ny portefølje når du gjør det for første gang. Du forstår snart at det går mye raskere neste gang, og at du kan forbedre opplegget når du har praktisk erfaring.

Jeg har virkelig satt pris på at prosjektene har vært så varierte dette første året. Jeg har fått jobbe med både handelsvarer og mer spesifikke råvarer, som krever forskjellige tilnærmingsmåter. Det morsomste var da jeg fikk være med på noen av de største anbudene for tilsetningsstoffer, der jeg lærte mer om forhandlinger og håndtering av ulike interessenter av mine kolleger og av de utfordringene vi møtte. I dag arbeider jeg med denne kategorien i et nytt team, men med den forskjell at jeg nå har mer ansvar.

I tillegg til alt jeg har lært dette året, har jeg flotte kolleger som er åpne for interessante diskusjoner, som av og til gir meg ny innsikt i prosjektene, men som også gir meg en bredere totalforståelse av Orkla. Det viktigste er imidlertid at vi har det mye moro sammen.

Jobbe med hele verdikjeden

Som et stort FMCG-selskap, kan Orkla tilby spennende muligheter i hele verdikjeden, noe som appellerte til meg da jeg først søkte. For meg var også Orklas nordiske forankring viktig, siden det påvirker ledelseskulturen og måten vi arbeider på. Det ga meg også spennende utfordringer å være en del av en sentral funksjon i et diversifisert konsern med en ny strategisk kurs. Det var kombinasjonen av å jobbe med strategiske innkjøp, forretningsutvikling og endringsledelse sammen med engasjerte og hjelpsomme kolleger i et resultatorientert miljø, som virkelig trigget meg med denne jobben.

Det første året har vært veldig spennende og utfordrende for meg faglig, men også personlig, og jeg gleder meg til å gå løs på nye utfordringer i tiden fremover.