Dette er Strandryddeuken, og slik kan du bli med

Årlig deltar tusenvis av frivillige på Norges største kollektive miljødugnad. Store deler av Orkla var med på dugnaden. Klar ryddet sin egen øy, Håøya, og oppfordrer alle til å bli med på videre rydding.

03.05.2019

Processed with VSCO with e3 preset

Årets Strandryddeuke, i regi av Hold Norge Rent, finner sted fra 29. april og frem til 5. mai, med lørdag 4.mai som den store Strandryddedagen – en dag der naturvernere og ildsjeler samles over hele landet for å rydde både langs kysten og i innlandet.

Klar ryddet på Håøya
I fjor adopterte Klar en strand på vakre Håøya, nemlig Bjørnebukta som ligger på nordvestsiden. Håøya er Oslofjordens største øy, der Håøya Naturverksted har seterdrift i Baklia. I sommerhalvåret kan du komme deg hit med hurtigbåtene Baronen og Baronessen, og smake på hvit geitost laget av melk fra Kasjmir-geiter som beiter på øya, og mysebrød i vedfyrt ovn.

Her ryddet Klar under Strandryddeuka. De arrangerer også egne oppryddingsdager gjennom året.

Nordisk kamp mot marin forsøpling
Det var organisasjonen Avfall Norge som i 2011 tok initiativ til Hold Norge Rent-kampanjen. I 2014 ble prosjektet en selvstendig medlemsorganisasjon, med ambisjon om å rydde Norge fri for søppel. Strandryddeuka er en del av Nordisk strandryddedag som er et samarbeid mellom Danmark, Finland, Færøyene, Grønland, Island, Norge, Sverige og Åland.

Hva kan du gjøre for å bidra?
Ifølge Miljødirektoratet er det på verdensbasis anslått at mellom 8-12 millioner tonn plast havner i havet hvert år. Det er også anslått at 1 % flyter i havoverflaten, 94 % synker ned på havbunnen og 5 % ligger i strandsonen.

Dette er noe alle sammen kan bidra til å endre. Start med de enkleste tiltakene som blant annet å ikke kaste avfall i naturen eller på gata, vis dovett – kun bæsj, tiss og dopapir i do, og sikre løse gjenstander som kan blåse bort.

I tillegg kan du bli med på en strandryddeaksjon. Gå inn på Ryddeportalen til Hold Norge Rent og se hvor du kan ta med deg familie og venner for å rydde. Ryddeaksjoner er en hyggelig og sosial aktivitet, og for å sikre en trygg og god opplevelse, har Hold Norge Rent utviklet denne veilederen: Sikkerhetsveileder.