Et “must” i julen

Den tradisjonsrike blå boksen med Stabburet Juleansjos og nissemotivet er et godt bevis på at julen endelig er her.

01.12.2016

For mange nordmenn er juleansjos et skikkelig ”must have” på juletallerkenen. Juleansjos er ett av Stabburets eldre produkter, og en nordisk tradisjon vi er stolt av. Et juleprodukt som også er en viktig del av Orkla Foods Norges portefølje.

Det er stor etterspørsel etter Stabburet Juleansjos hvert eneste år, i år er det solgt over 150.000 bokser. Dette er et produkt mange går og venter på at skal komme i butikkhyllen. I år kommer den dessverre kun som filet og ikke som hel fisk, fordi tilgangen på brisling var dårligere enn forventet.

Som sherry

Juleansjosen må lages av årets brislingfangst før den er ute i butikk. Først legges fisken på fat; i en lake som er krydret etter en oppskrift fra 1911. Tretønnene med ansjos og lake lagres sine obligatoriske måneder i en fjellhall, og med denne lagringen kommer den helt spesielle smaken.

I løpet av lagringstiden blir fatene snudd rundt regelmessig, på samme måte som man gjør med sherry. Deretter havner fatene på kjølelager. Etter ytterligere seks til åtte uker på fat er råvaren klar for filetering.

Serveringstips

Juleansjos fra Stabburet er salt, smakfull og byr på minner og nostalgi. Den passer godt sammen med kokt egg og deilig, grovt brød. Dessuten er ansjos nydelig sammen med røkelaks, løk, salat eller spekemat. I Norge har det også blitt flere som lager «Jansons fristelse», en kjent og kjær varmrett fra Sverige. Ansjos er også et viktig «krydder» i remulade, hjemmelaget leverpostei og i tapenade.