Gatelag gir rusavhengige ny start

Årets eliteserie startet opp i helgen, men like viktig som elitefotballen er Gatelagene i fotball. Gjennom dette lavterskeltilbudet har flere av våre elitelag bidratt til at mange rusavhengige har fått et bedre liv.

16.03.2018

Signering av gatelagsavtale
Fra venstre: Erlend Hanstveit trener for Gatelaget Brann, Johanne Kjuus bærekraftsansvarlig Orkla Foods Norge, Nina Aas Sponsor- og profilsjef i Orkla Foods Norge, Marianne-Smith-Magelie styreleder i Fotballstiftelsen og Linn Beathe Espeland prosjektleder for Gatelaget Brann.

Det er langt fra elitefotballen til gatelagene – men lavterskeltilbudet er ikke mindre viktig. For hver uke samler Gatelagene i fotball over 200 rusavhengige spillere til trening – på toppklubbenes treningsarenaer og med profesjonelle trenere og støtteapparat. Gatelagene møtes i eget seriespill, vennskapskamper og to nasjonale turneringer i året.

En trygg og rusfri møteplass

– De er kanskje ikke like godt trente som toppfotballspillerne, men det er ikke innsatsen det står på når Gatelagene samles til trening hver uke, sier Marianne Smith Magelie, styreleder i Fotballstiftelsen, som på vegne av toppklubbene organiserer gatelagene.

Gatelagene gir rusavhengige tilbud om trening 2-3 dager i uken, der det settes fokus på lagspill, fysisk og mental helse, frokost, fellesskap og et sted og høre til. Og viktigere enn utøvernes fysiske kondisjon, er treningen som nettopp sosial læringsarena og møteplass.

– Treningene er en trygg og rusfri møteplass, med høyt fokus på mestring. Vårt mål er å skape en bedre hverdag for utøverne gjennom fysisk aktivitet, forteller Magelie.

Mat som samlingspunkt

Både før og etter trening blir utøverne servert god og sunn mat, for noen er det de eneste måltidene de har i løpet av dagen.

– For oss er dette en utrolig fin arena å bidra med mat og drikke på, sier Nina Aas, sponsorsjef i Orkla Foods Norge.

Orkla har vært bidragsyter med mat og drikke til gatelagene siden oppstarten i 2011. I tillegg til maten bidrar Orkla med kompetanse og veiledning om sunt kosthold til gatelagsutøverne.

– Ikke bare sikrer vi at gatelagspillerne gjennom dette får i seg sunn mat, men vi ser at felles måltider styrker utøvernes sosiale mestringsfølelse og er en god trening på fellesskap og det å bygge en team-følelse, fortsetter Aas.

Fra gata til arbeidstrening

I tillegg til mat og trening tilbys gatelagspillerne både arbeidstrening og bistand til hver enkelt spiller inn mot offentlige instanser m.m.

– Vi ser hver enkelt spiller og tilbyr arbeidstrening og gir dem muligheter. Vi samarbeider med NAV og trekker inn klubbenes samarbeidspartnere der muligheter for jobb er tilstede, forteller Linn Beathe Hæreid Espeland, prosjektleder for Gatelaget Brann.

  • I løpet av de syv årene gatelagene har eksistert har rundt 60-70 spillere reist seg fra gata og kommet seg på skole, fått praksisplass eller jobb. – Vi gir ingen opp! Vi ser at det nytter og gleder oss over positive resultater, avslutter Magelie.
  • Fakta om Gatelagene:
  • Gatelagene driftes av Fotballstiftelsen, og er fotballens fellesprosjekt innen samfunnsansvar. Gatelagene gir rusavhengige tilbud om trening 2-3 dager i uken.
  • Gatelagene er et stort fellesprosjekt mellom det offentlige, der NAV, Rusomsorgen, Helsedirektoratet bidrar med støtte, kompetanse og offentlige midler, og private aktører, der Orkla så langt er den største private bidragsyteren gjennom sitt tilbud av mat og drikke.
  • Ved oppstart i 2018 var det 13 etablerte gatelag (Stabæk, Vålerenga, Fredrikstad, Lillestrøm, Odd, Strømsgodset, Brann, Sandefjord, Asker, Haugesund, Start, Moss og Ham Kam), der målsetningen er å få opp 5 nye lag i løpet av året.
  • En viktig del av prosjektet er å skape felleskap gjennom turneringer, og 4-6. juni i år vil Fotballstiftelsen sammen med Orkla arrangere en landsdekkende turnering i Kristiansand.

Kontaktinformasjon:
Marianne Smith Magelie, styreleder i Fotballstiftelsen, Mobil 922 61 332
Nina Aas, sponsorsjef i Orkla Foods Norge, Mobil 950 55 624
Linn Beathe Hæreid Espeland, prosjektleder for Gatelaget Brann, mobil 975 18 648