Juledrikk nr. 1

Ingenting er som mørke desemberdager med et deilig glass med varm gløgg. Og gløgg drikker vi nordmenn mye av i desember.

22.11.2016

I desember drikker vi til sammen nærmere 10 millioner glass med gløgg, og det er Stabburets Tomtegløgg som er mest populær. Hver jul går det med nesten 1,5 millioner liter ferdig blandet drikke, det utgjør nesten 2 kopper per nordmann. Hele 80 prosent av Norges befolkning drikker Tomtegløgg i adventstiden. 

– Når det er kaldt og mørkt ute, samles vi gjerne hjemme med gløgg i glasset. Og sammen med gode venner og familie er det ingenting som smaker bedre en nylagde julekaker ved siden av. Jul og gløgg hører sammen, og Tomtegløgg er juledrikk nummer 1,  sier produktansvarlig Even Jacobsen.

For enhver smak

Tomtegløgg kommer i ulike varianter; den originale versjonen fra 1969 i liten og stor flaske, en ekstra krydret versjon og en lys variant som skal blandes med vann, eplejuice eller hvitvin. I fjor ble Tomtegløgg relansert i nye flasker.

– Tomtegløgg har smaker som passer for enhver, men de aller fleste velger den originale Tomtegløggen og drikker den gjerne sammen med ferdig hakkede mandler og rosiner, sier han.

Om gløgg

Gløgg er den skandinaviske varianten av “mulled wine” eller “glühwein” – varm, krydret vin. Denne vinterdrikken har en lang historie, helt tilbake til tidlig middelalder. Den gang kalte man drikken for «Ypocras» eller «Hipocris» etter den greske legen Hippocrates. I det nittende århundre ble glühwein med mandler og rosiner en svært populær drikk i Europa, og er det som vi i dag kjenner som gløgg.

Det var laboratoriesjefen ved Tomten, Arne Bingen, som var med på å utvikle oppskriften til Tomtegløgg, som hadde salgsstart i 1969. Etter tre–fire justeringer kom han frem til den riktige blandingen. Oppskriften fra 1960-tallet er en godt bevart hemmelighet, men gløggen inneholder en kombinasjon av masse godt julekrydder.