Julemarsipan – stolt tradisjon i 100 år

Med 100 års historie har Nidars julemarsipan blitt en viktig del av norske juletradisjoner. Mer enn ti millioner marsipangriser finner veien til norske søtmonser i jula.

22.12.2015

I desember spiser nordmenn over dobbelt så mye godteri som ellers i året. Til jul er kun det beste godt nok, og julemarsipan er noe av det nordmenn unner seg. For mange gir Nidars Julemarsipan gode barndomsminner og er en viktig ingrediens for å sette den riktige julestemningen.

Den første marsipanen kom til Norge på 1800-tallet. Råvarene var edle, og marsipanen var forbeholdt de velstående. Sakte, men sikkert fikk marsipanen også fotfeste blant vanlige folk. Tidlig på 1900-tallet begynte den første industrialiserte marsipanproduksjonen, og marsipanen ble solgt over disk sammen med annet godteri.

Den gang var marsipanproduksjonen et rent håndverk, ved det som da var Bergene Chokoladefabrik i Oslo og dagens Nidar-fabrikk i Trondheim. Hundrevis av ulike julefigurer så dagens lys hvert år, og damene på fabrikken sørget for at marsipanfigurene ble omsorgsfullt formet og dekorert. Øyne og munn ble malt for hånd, og også sløyfene til marsipangrisene ble knyttet for hånd. Slik gikk produksjonen til langt utpå 1960-tallet.

– Selv om mye har skjedd siden den første marsipanen ble laget på fabrikken i 1915, er marsipanproduksjonen fremdeles den prosessen på Nidar-fabrikken som bærer størst preg av håndverk. Fremdeles lages marsipanen etter den opprinnelige oppskriften, og nå som den gang bruker vi kun det fineste utvalg av råvarer, forteller produktsjef Julie Drechsler i Orkla Confectionery & Snacks Norge.

I anledning 100-årsjubileet til Nidar Julemarsipan er det blitt håndlaget et begrenset opplag av den store kilosgrisen til Nidar, som ikke har vært i produksjon siden 2006. Det har skapt stor begeistring hos forbrukerne, som har hatt mulighet til å vinne grisen gjennom utlodning i butikk eller hos @nidarjulemarsipan på Instagram. I tillegg har grisen vært til salgs i fabrikkutsalget i Trondheim, hvor den har flydd ut av hyllene.

Julekolleksjonen anno 1935