Kaller tilbake partier av posteier

22.07.2021

Orkla Foods Norge kaller tilbake avgrensede partier av ulike posteivarianter. Årsaken er funn av rester av et plantevernmiddel i en råvare som brukes i produktene. Se oversikt over hvilke produkter som tilbakekallingen gjelder nederst i saken.

Nivået på funnene av plantevernmiddelet etylenoksid er lave, og råvaren de er funnet i er en svært liten ingrediens i det ferdige produktet. Nivåene av etylenoksid i Stabburet Leverpostei er ikke mulig å påvise. Etylenoksid er imidlertid forbudt brukt som plantevernmiddel i EU/EØS og produktene kalles derfor tilbake etter dialog med Mattilsynet. Det utgjør imidlertid ingen umiddelbar helserisiko ved å spise produktene.

Butikker som har hatt de aktuelle varene i hyllene skal nå ha fjernet disse, slik at kunder kan være trygge på at de ikke kjøper produkter som er omfattet av denne tilbaketrekkingen.

– Våre matvarer skal være i orden, og vi ber forbrukere som har produkter merket med aktuelle best før datoer om å ta kontakt med vår Forbrukerservice, oppgi adresse og få refundert kjøpet av varen(e). De kan deretter kaste varen(e), sier Ane Grjotheim, kvalitetssjef i Orkla Foods Norge.

Forbrukerservice treffes på 22 06 27 92 eller gjennom lenke på orkla.no.

Mange europeiske matprodusenter er rammet av denne saken, og EU-kommisjonen og nasjonale myndigheter har engasjert seg for å hindre at etylenoksid kommer inn i råvarer levert til EU/EØS. Etylenoksid er funnet i noen partier johannesbrødkjernemel fra Tyrkia som brukes for å gi matvarer en riktig konsistens. Råvaren utvinnes ved å male frøene i belgfruktene fra johannesbrødtreet som vokser rundt Middelhavet.

– Vi ser alvorlig på denne saken hvor vi er blitt skadelidende for forhold tidlig i verdikjeden. Vi i matindustrien vil jobbe sammen med myndighetene for å redusere risikoen for at slike situasjoner oppstår igjen. Vi har nå innført krav til analysesertifikat for etylenoksid på alle innkomne råvarer med johannesbrødkjernemel, sier Grjotheim.

Tilbakekallingen gjelder følgende produkter:

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

For forbrukere:

Orkla Forbrukerservice
Tlf. 22 06 27 90 / e-post: forbrukerservice@orkla.no

For presse:

Dag Olav Stokken
Kommunikasjonsdirektør Orkla
Tlf. 916 65 078 / e-post: dag.olav.stokken@orkla.no

Andre henvendelser:

Ane Grjotheim
Kvalitetssjef Orkla Foods Norge
Tlf: 911 30 081 / e-post: ane.grjotheim@orkla.no