På sammen måte som når du lager mat hjemme, er vi i Orkla opptatt av å utnytte råvarene best mulig og unngå matsvinn når vi lager produktene våre.
09.05.2018
Rundt en tredjedel av all mat som produseres, blir ikke spist, og matsvinn er et av de store bidragene til verdens miljøutfordringer.
– Vi er opptatt av spare miljøet og utnytte ressursene best mulig. Derfor jobber vi mye med å redusere matsvinn og avfall i fabrikkene våre, sier konserndirektør Johan Clarin i Orkla.
For å øke bevisstheten rundt dette etablerte Orkla i 2017 et nytt program med felles arbeidsmetoder, aktiviteter og tiltak for å dele erfaringer og beste praksis. Målet er å halvere matsvinn og avfall målt mot omsetning innen 2025.
Først ut var seks fabrikker som produserer chips og potetprodukter i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Latvia. Gode resultater førte til et nytt prosjekt blant Orklas ketchup- og dressingfabrikker.
– Enten vi lager ketchup, potetchips eller andre dagligvarer, er vi opptatt av at råvarene vi kjøper skal bli til ferdige produkter og ikke avfall. Det er både lønnsomt og miljøvennlig, sier Orklas HMS-direktør Inger Johanne Eikeland.
Prosjektet har sett på alt fra hvordan potetene skrelles og behandles ved de ulike fabrikkene til hvordan man kan redusere svinn på etiketter under produksjon.
– Ved å endre prosessen for deling av potetene i skiver har chipsfabrikken på Skreia, der blant annet Totenflak og KiMs blir produsert, redusert vannforbruket med 1,8 millioner liter vann, forteller Emelie Lysberg, som leder prosjektet i Orkla.
Fabrikken på Åland, der Taffel chips og Oolannin pommes frites blir produsert, har innført nye rutiner på de to pommes frites-linjene, og redusert mengden avfall i form av potetskrell med 900 tonn i året.
Nå skal også seks fabrikker som produserer vaskemidler og andre flytende produkter på flaske inkluderes i prosjektet.
For spørsmål, vennligst kontakt:
Emelie Lysberg
Project Consultant Production Strategy & Development, Orkla ASA
Mob.: +4670 231 62 67