Kast mindre, bruk mer!

På sammen måte som når du lager mat hjemme, er vi i Orkla opptatt av å utnytte råvarene best mulig og unngå matsvinn når vi lager produktene våre.

09.05.2018

Illustrasjon: Barn lager matpakke

Rundt en tredjedel av all mat som produseres, blir ikke spist, og matsvinn er et av de store bidragene til verdens miljøutfordringer.

– Vi er opptatt av spare miljøet og utnytte ressursene best mulig. Derfor jobber vi mye med å redusere matsvinn og avfall i fabrikkene våre, sier konserndirektør Johan Clarin i Orkla.

For å øke bevisstheten rundt dette etablerte Orkla i 2017 et nytt program med felles arbeidsmetoder, aktiviteter og tiltak for å dele erfaringer og beste praksis. Målet er å halvere matsvinn og avfall målt mot omsetning innen 2025.

Først ut var seks fabrikker som produserer chips og potetprodukter i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Latvia. Gode resultater førte til et nytt prosjekt blant Orklas ketchup- og dressingfabrikker.

– Enten vi lager ketchup, potetchips eller andre dagligvarer, er vi opptatt av at råvarene vi kjøper skal bli til ferdige produkter og ikke avfall. Det er både lønnsomt og miljøvennlig, sier Orklas HMS-direktør Inger Johanne Eikeland.

Prosjektet har sett på alt fra hvordan potetene skrelles og behandles ved de ulike fabrikkene til hvordan man kan redusere svinn på etiketter under produksjon.

– Ved å endre prosessen for deling av potetene i skiver har chipsfabrikken på Skreia, der blant annet Totenflak og KiMs blir produsert, redusert vannforbruket med 1,8 millioner liter vann, forteller Emelie Lysberg, som leder prosjektet i Orkla.

Fabrikken på Åland, der Taffel chips og Oolannin pommes frites blir produsert, har innført nye rutiner på de to pommes frites-linjene, og redusert mengden avfall i form av potetskrell med 900 tonn i året.

Nå skal også seks fabrikker som produserer vaskemidler og andre flytende produkter på flaske inkluderes i prosjektet.

Visste du at:

  • Ved å endre prosessen for deling av potetene i skiver har chipsfabrikken på Skreia redusert sitt årlige vannforbruk med 1,8 millioner liter vann.
  • En egen guide for potetskrelling er tatt i bruk på tre produksjonslinjer som lager chips og pommes frites.
  • Potetskrellingen på pommes frites linjene går 30 % raskere og resultatet er ca. 900 tonn mindre potetskrell som går til avfall.
  • Potetskrell på chipslinjen er redusert med ca. 365 tonn per år.
  • Orkla har som mål å redusere avfall og spill fra produksjon med 30 % innen 2020 og 50 % reduksjon innen 2025. Begge mål er i forhold til omsetning.

For spørsmål, vennligst kontakt:
Emelie Lysberg
Project Consultant Production Strategy & Development, Orkla ASA
Mob.: +4670 231 62 67