Nye nordiske kostholdsråd

Velg god kvalitet på fett og karbohydrater, er en av hovedkonklusjonene i de nye Nordiske Næringsstoffanbefalingene (NNR) som ble offentliggjort 3. oktober. Orkla møter de nye rådene med en fortsatt sterk satsing på å gjøre våre produkter sunnere.

04.10.2013

Rapporten har blitt publisert hvert 8. år siden 1980 og er et resultat av arbeidet til mer enn hundre eksperter ledet av en arbeidsgruppe under Nordisk Ministerråd.

De nye rådene åpner for mer av det umettede, sunne fettet som finnes i for eksempel oljer, nøtter og fet fisk, mens det mettede fettet begrenses til maksimalt 10 % av energiinntaket. Raske karbohydrater og sukker bør begrenses, mens man bør spise mer av sunne kilder for karbohydrater.

Hele kostholdet vektlegges, og retningslinjene understreker at hvilke matvarer man får næringsstoffene fra, har stor betydning. Kort sagt anbefales økt inntak av fullkornsprodukter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø, fisk og skalldyr. Det anbefales at man begrenser inntaket av bearbeidet og rødt kjøtt, fett, salt og alkohol, og drikke og matvarer med tilsatt sukker. Meieriprodukter med høyt fettinnhold bør erstattes med lettere varianter, for eksempel bør smør og smørbaserte pålegg byttes ut med produkter basert på vegetabilske oljer.

– Orkla har fokus på ernæring og helse, og har lansert en rekke produkter som inneholder mindre sukker, mettet fett og salt, sier Anders Högberg, fagsjef for ernæring og helse i Orkla.

Noen eksempler:

15.000 tonn palmeolje som inneholder mye mettet fett, er blitt fjernet fra Orklas produkter i Norden siden 2008. De siste lanseringene kom i september 2013 og var Digestive Kex, Marie Kex og Cheez Doodles.

Mange av våre pizzaer, supper og ferdigretter inneholder mindre salt enn nøkkelhullskriteriene krever.

Halvparten av alle Orklas nordiske drikkevarer er sukkerfrie.

Mer informasjon om NNR 2012:

http://www.nnr5.org