Orkla utvider i Baltikum med oppkjøp av sterke lokale merker

Orkla har inngått en avtale med Nordic Partner Foods Limited om å kjøpe NP Foods Group.

26.08.2014

NP Foods Group omfatter selskapene og merkene Laima, Staburadze, Gutta, Margiris og Staburadzes Konditoreja. 

Med dette oppkjøpet vil Orkla tilnærmet doble omfanget av sin baltiske virksomhet, noe som gjør Orkla til en av de største leverandørene av merkevarer til dagligvarehandelen i Baltikum.

– Med en historie som går tilbake mer enn 140 år, er Laima et av de sterkeste sjokolade- og godterimerkene i Baltikum. Dette oppkjøpet er strategisk viktig for Orkla. Gjennom Laima og en rekke andre veletablerte merker styrker Orkla markant sitt fotfeste i regionen, sier konsernsjef Peter A. Ruzicka i Orkla.

Det ikoniske sjokolademerket Laima har en markedsandel på over 30 % i det latviske sjokolademarkedet. Orkla vil i tillegg få styrket sine posisjoner i Baltikum innenfor kjeks, kaker, juice, vann og ferdigmat, med lokale merker som Selga, Staburadze, Gutta, Everest, Fresh walk og Pedro.

Orkla har fra før sterke markedsposisjoner innenfor sjokolade, godteri, ferdigmat og ketchup i Baltikum gjennom merkevareselskapene Spilva og Latfood (begge i Latvia), Kalev og Põltsamaa Felix (begge i Estland) og Suslavičius-Felix (i Litauen).

– Dette er en sterk portefølje med lokale merkevarer og ledende markedsposisjoner. Selskapene vi nå kjøper passer strategisk sett godt inn med Orklas øvrige virksomheter, og vil styrke Orklas posisjon som den ledende dagligvareleverandør i regionen, sier konserndirektør og leder for Orkla Confectionary & Snacks Christer B. Åberg.

– Med Orkla som eier av NP Foods vil vi kunne få tilgang til ny teknologi, sterk kompetanse og et veldokumentert system for mattrygghet og produktsikkerhet. Dette vil gi oss rom til å videreutvikle våre tradisjonsrike merker og skape nye muligheter for selskapet, sier adm. direktør Rolands Gulbis i NP Foods.

NP Foods hadde ifølge konsoliderte tall for 2013 en omsetning på 77,1 mill. euro og et normalisert driftsresultat (EBITDA) på 7,5 mill. euro. Selskapet har fire fabrikker i Latvia og en i Litauen og 1.100 ansatte.

Avtalen som er inngått innebærer at Orkla kjøper 100 % av aksjene i selskapene som inngår i Nordic Partners Foods Ltd*. Dette holdingselskapet er eiet av det latviske investeringsselskapet Nordic Partners og det islandske fondet BIL ehf.

Transaksjonen gjennomføres under forutsetning av godkjenning fra konkurransemyndighetene i Latvia, Litauen og Estland. Partene har blitt enige om ikke å offentliggjøre kjøpesummen på nåværende tidspunkt.

I forbindelse med offentliggjøringen av oppkjøpet vil det bli avholdt pressekonferanse kl. 14.00 (latvisk tid) 26. august 2014 ved Laimas sjokolademusem i Riga. Adresse: Miera iela 22, Rīga, LV-1013.

Orkla er en ledende leverandør av merkevarer og konseptløsninger til dagligvare-, storhusholdnings- og bakerimarkedet i Norden, Baltikum og utvalgte markeder i Sentral-Europa, Russland og India. Orkla er notert på Oslo Børs og har hovedkontor i Oslo. Konsernet hadde i 2013 en omsetning på 33 mrd. kroner, og hadde ved årsskiftet ca. 17.000 ansatte.

*Selskapene som inngår i Nordic Partners Foods Ltd er AS Gutta, NP Foods SIA, AS Staburadze, AS Laima, UAB Margiris og SIA Detente

Orkla ASAOslo, 26. august 2014

For mer informasjon, vennligst kontakt:

Konserndirektør og leder for Orkla Confectionary & Snacks
Christer B. Åberg Mobil +47 907 10 709

Konserndirektør Kommunikasjon og Corporate Affairs
Håkon MageliMobil +47 928 45 828