Tang og tare er fremtiden – og her er fem grunner til hvorfor

07.06.2021

I Orkla jobber vi med å finne nye og innovative måter å bruke tang og tare. Det er et langsiktig arbeid hvor det vil ta tid før vi ser en utstrakt bruk av tang og tare hos folk flest. Vi er likevel godt i gang og ser et potensial til at dette kan bli stort.

Orkla har etablert Orkla Ocean AS som har spisskompetanse innen utvikling og kommersialisering av tang og tare til det europeiske markedet.

– Det er viktig at vi i større grad tar i bruk havet som vårt spiskammer og samtidig bidrar til å redusere belastningen på jordens ressurser. Tang og tare kan være løsningen på flere av vår tids store utfordringer, sier daglig leder i Orkla Ocean, Linn Anne Bjelland Brunborg.

Hun gir oss fem grunner til at tang og tare er fremtiden:

1. Bærekraftig
Tang og tare er veldig bærekraftig. Det er som havets regnskog, binder CO2 og kan være en sterk bidragsyter til å løse miljø- og klimautfordringene vi står overfor.

 2. Næringsrikt
Det er havets næringstette grønnsaker og er en naturlig kilde til mange næringsstoffer det kan være vanskelig å dekke ellers i kostholdet.

3. Smakfull
Tang og tare er naturlig rike på umami og kan være en naturlig smaksforsterker i mange ulike matvarer. Vi kan lage et stort spekter av ulike smaker basert på tang og tare. Alt fra skalldyrsmak til roast pork skin og mulighetsrommet for å utvikle andre smaker i fremtiden er stort.

4. Anvendelig
Det er mange forskjellige bruksområder for tang og tare; mat, kosmetikk, helsekost, dyrefôr – og til og med i emballasje.

5. Nordisk kvalitet
Her oppe i nord har vi de mest fantastiske forholdene for dyrking. Det kalde, klare og rene vannet gir tang og tare av høy kvalitet. Orkla samarbeider tett med Arctic Seaweed som dyrker frem tare på Vestlandet.