Volumdrevet vekst i Orkla

Orklas driftsresultat (EBIT adj.) økte med 10 % og endte på 725 mill. kroner i 1. kvartal 2015.

07.05.2015

Merkevarevirksomheten hadde et driftsresultat på 769 mill. kroner, og dette var en fremgang på 11 % fra 1. kvartal 2014.

Orklas driftsinntekter økte til 7.541 mill. kroner i 1. kvartal, mot 7.013 mill. kroner i 1. kvartal 2014. Merkevarevirksomheten hadde organisk vekst på 4,3 %. Det var salgsvekst i samtlige forretningsområder, også justert for positive påskeeffekter.

Salgsveksten i kvartalet var i hovedsak volumdrevet. Det var flere store nylanseringer, deriblant AquaDerma hudpleieserie fra Lilleborg, Big Cut chips fra Orkla Confectionery & Snacks og Pastella grønnsakspasta fra Orkla Foods Danmark. Orkla økte sine reklameinvesteringer i kvartalet.

Svak utvikling i den norske og svenske kronen medførte økte innkjøpskostnader for de norske og svenske virksomhetene.

– Jeg er tilfreds med kvartalet. Vi opplevde volumdrevet vekst i merkevareområdet. Alle forretnings-områdene hadde fremgang i krevende markeder preget av sterk internasjonal konkurranse. Orkla hadde også en bredbasert resultatvekst i årets første kvartal. Vi har hatt fokus på drift, og våre ulike kostnadsprogrammer bidro positivt, sier Orklas konsernsjef Peter A. Ruzicka.

I kvartalet har Orkla inngått avtale om kjøp av det svenske merkevareselskapet Cederroth, som er en av Nordens ledende leverandører innen personlig pleie, helse, sårpleie og vaskemidler. Avtalen er betinget av konkurransemyndighetenes godkjennelse. Konkurransemyndighetene har godkjent kjøpet av Nordic Partner Foods i Latvia. Med dette kjøpet vil Orkla doble sin omsetning i Baltikum. Orkla har også annonsert en avtale om kjøp av det tyske salgs- og distribusjonsselskapet Eisunion, som vil styrke Orkla Food Ingredients’ posisjon som en ledende leverandør av iskremingredienser. 27. april inngikk Orkla avtale med PepsiCo om å bli hovedsamarbeidspartner for salg av PepsiCos juice, frokostblandinger og snacksprodukter i Norden.

Resultat fra tilknyttede og felleskontrollerte selskaper (hovedsakelig Sapa, Jotun og Gränges) var 238 mill. kroner i 1. kvartal, mot 55 mill. kroner i samme kvartal i 2014. Kostnadssynergier og god etterspørsel etter ekstruderte aluminiumprodukter i Nord-Amerika bidro til god resultatfremgang for Sapa. Jotun leverte historisk høy omsetning og driftsresultat i 1. kvartal 2015. Salget av skipsmaling økte sammenlignet med samme periode i fjor. Det samme gjorde salget av dekorativ maling i Skandinavia, Midtøsten og Asia.

Hydro Power og Orkla Eiendom hadde samlet en liten fremgang i kvartalet. Markedsverdien av konsernets aksjer og finansielle eiendeler var ved utgangen av mars 691 mill. kroner.

Orklas resultat før skatt økte med 37 % og endte på 795 mill. kroner.

Orkla ASAOslo, 7. mai 2015

Ref.:

Konserndirektør Kommunikasjon og Corporate Affairs
Håkon MageliMobil +47 928 45 828

Direktør Investor Relations
Rune HellandMobil +47 977 13 250