Borregaard Hovedgård

Historien om Orklas tradisjonsrike og vakre Borregaard Hovedgård i Sarpsborg skriver seg helt tilbake til vikingtiden.

Borregaard Hovedgård var ifølge Snorre-sagaen opprinnelig en kongsgård, bygget av vikingkongen Olav Haraldsson (Olav den Hellige) ved fossen Sarp i 1016. Frem til 1300-tallet var kongsgården et fast tilholdssted for norske konger, særlig vinterstid. Da Håkon Magnusson V bygde Akershus Slott i 1307, gikk kongsgården over til å bli en privat residens, som skulle føye seg inn i rekken av Østfolds fremste herregårder.

En vinternatt i 1702 ble gården rammet av et stort jordskred. Eieren Jens Werenskiold og hans nærmeste familie ble reddet, og en ny gård ble gjenoppbygd på trygg grunn. Gården ligger på samme sted den dag i dag.

Bygningen fra 1700-tallet var på halvannen etasje, og dekker den sørligste delen av dagens hovedfløy. Hovedbygningen ble i 1820-årene utvidet med en full annenetasje, under Paul Olsen Thranes eierskap. Første del av sidefløyen ble bygget i 1832, da Sir John Henry Pelly overtok gården. Sidefløyen ble utvidet etter andre verdenskrig.

Det engelske selskapet The Kellner Partington Paper Pulp Co. Ltd. kjøpte gården i 1889, og med den rettighetene til deler av Sarpefossen. Cellulosefabrikken ble grunnlagt. I det neste tiåret ble gården brukt som skolebygning for de ansattes barn. Fra 1900 og frem til 1976 ble gården benyttet som bolig for bedriftens toppledere.

I 1987 ble Orkla eier av Borregaard Hovedgård. Det ga nytt liv til den ærverdige eiendommen. Hovedhuset ble satt i stand, og låven ble gjort om til en moderne konferanseavdeling.

Borregaard høstet internasjonal anerkjennelse etter å ha vært vertskap for de hemmelige forhandlingene i 1993 som ledet frem til Osloavtalen, fredsavtalen mellom PLO og Israel.

I tråd med Orklas tradisjon om å bevare kulturskatter ble det våren 2013 besluttet å restaurere interiøret i hovedhuset tilbake til fordums prakt.

Vakkert beliggende i Sarpsborg i Østfold er den historiske eiendommen i dag i full bruk som kurs- og konferansesenter. Orkla og konsernets forbindelser benytter den også til representasjon.

Adresse

Borregaard hovedgård
Oscar Pedersens vei 45
1721 Sarpsborg

Klikk på bildene for å se stor versjon.