Trenger vi kosttilskudd?

Kosttilskudd er ment som et enkelt alternativ og et supplement til kosten for de som ikke får i seg det kroppen trenger gjennom en travel hverdag.

Gjennom kostundersøkelser i de nordiske landene kommer det frem at ikke alle spiser variert nok og får i seg tilstrekkelig av vitaminer og mineraler. Særlig gjelder dette barn med ensidig kosthold, småspiste eldre eller f. eks personer på en energiredusert diett.

– De av oss som spiser sunt og variert klarer oss fint uten tilskudd, men mange av oss faller utenfor denne kategorien. Brukt på riktig måte fungerer kosttilskudd forebyggende og bidrar
til å vedlikeholde en god helse, som f.eks. når man tar omega-3 tilskudd eller kalsium. Er man i tvil om hva man trenger, er det alltid smart å spørre på apoteket, i butikken eller høre med fastlegen om råd, sier Tonje Dominguez, fagansvarlig for ernæring i Orkla Health.

Her er Helsedirektoratets anbefalinger og råd, som Orkla Health også følger:
• Dersom du ikke spiser fet fisk regelmessig, bør du ta et daglig tilskudd av tran eller et annet omega 3-tilskudd.
• De som ikke har et tilstrekkelig inntak av vitamin D, bør ta tran eller et annet vitamin D-tilskudd daglig i perioder av året med lite sol.
• Personer med lavt energiinntak bør vurdere å ta et multivitamin- mineraltilskudd.
• Kvinner i fertil alder bør ta folat hver dag fra én måned før forventet befruktning og graviditetens første 2–3 måneder.
• Enkelte kan ha behov for jerntilskudd. Dette gjelder særlig kvinner som menstruerer. Du bør imidlertid snakke med legen din eller annet helsepersonell før du begynner med jerntilskudd.

Vit hva du kjøper
Mattilsynet er den som fører tilsyn med de norske kosttilskuddsaktørene. De oppfordrer på sine nettsider forbrukere til kun å kjøpe produkter fra leverandører med en kjent adresse det er mulig å kontakte i etterkant. Spesielt gjelder dette i forhold til netthandel.

– Mattilsynet er også klar på at forbrukerne bør være skeptiske til produkter som lover kraftig og øyeblikkelig virkning. Kosttilskudd skal virke mer langsomt, og med mindre effekt enn legemidler. Det er en god veiledning, sier Dominguez.