Bløtdyr

Bløtdyr inkluderer mange av de viktigste sjødyr som muslinger, blåskjell, blekksprut, østers, kamskjell, kråkeboller og snegler.

Symptomer

Symptomene oppstår normalt innen 90 minutter. Vanligvis kommer reaksjonene etter inntak, men er også rapportert etter håndtering eller inhalering av damp fra matlaging av bløtdyr. Astma er kjent fra arbeidere som åpner blåskjell.

Relaterte matvarer (kryssreaksjon) og andre forhold

Kryssreaksjoner er funnet mellom bløtdyr, spesielt innenfor samme klasse (muslinger, blekkspruter og snegler). De som er allergisk mot skjell (muslinger, blåskjell, østers og kamskjell) vil trolig reagere på andre typer skjell, og de som reagerer på en type snegl vil trolig reagere på andre snegler. Kryssreaksjoner mellom klassene av bløtdyr er også ganske vanlig.
Kryssallergi mot skalldyr (reker, hummer, kreps, eller krabbe) kan forekomme, likeså mot insekter. Det er vist kryssreaksjon mellom støvmidd og snegler. Studier tyder på at så mange som 20 – 30 % av støvmidd-allergiske personer kan reagere på snegler, Hvis man er støvmidd-allergisk, og ikke nylig har spist snegler eller skalldyr, men har tenkt å prøve dem i fremtiden, kan det være klokt å gjennomgå en undersøkelse.

Kilde: food-info.net/uk