Fisk

Fisk av alle sorter kan gi kraftige allergiske reaksjoner. Rene fiskeprodukter er som oftest godt merket, mens det i andre produkter kanskje ikke kommer like tydelig frem. I Orkla Foods Norge er vi veldig nøye på å merke maten vår.

Fiskeallergi viser seg ganske tidlig i livet, men sjelden før ettårsalderen, hovedsakelig fordi fisk ikke introduseres i kosten før barnet er fylt året. Ofte, men ikke alltid, er det en livslang allergi.

Symptomer

Reaksjonene på fisk er gjerne hissige. Noen kan til og med reagere på damp ved koking av fisk, og også gjennom morsmelk når moren har spist fisk. Fiskeallergenene er like aktive etter koking og steking,
Fisk av alle sorter kan gi kraftige allergiske reaksjoner. I Norge og andre land med fiskeindustri og mye fisk i kosten er allergi mot fisk mer hyppig enn i andre land. I Norge er de aller fleste allergiske mot torsk hvis de først er allergiske mot noen fiskesorter.

Hvor finnes det; mulige kryssallergier

I fiskemat (som for eksempel fiskekaker, fiskepudding, fiskepålegg og fiskegrateng) kommer det som regel tydelig fram at fisk inngår. Men fisk og skalldyr kan være mer skjult i for eksempel salater, leverpostei (inneholder ofte ansjos), pateer og crabsticks (ofte basert på torsk).
Det er ikke vist sammenheng mellom fiske- og skalldyrallergi, men det går an å være allergisk mot begge matvaregruppene.
Allergenaktiviteten i fisk finnes mest i fiskekjøttet og lite i f.eks. lever og rogn. Derfor kan noen (men ikke alle!) med allergi mot fisk tåle kaviar, torskerogn og torskelever.
Moderne norsk tran er så ren og fri for allergener (proteiner) at den godt kan brukes blant fiskeallergikere. Både barn og voksne med allergi mot fisk tåler vanligvis også tran, men kan ha «uflaks» fordi man ikke helt kan garantere at det ikke kan skje en produksjonsfeil en eller annen gang.

Kilde: Matportalen