Gluten/cøliaki

Merkevaren TORO har i samarbeid med Norsk cøliakiforening (NCF) utviklet en egen serie glutenfrie produkter. Svært mange av de ordinære TORO-produktene, for eksempel supper, sauser, gryteretter, pizzafyll og Rett i koppen, er også glutenfrie.

Her finner du en oversikt over alle glutenfrie TORO-produkter.

Hva er cøliaki?

Cøliaki er en intoleranse og ikke en allergi. Det er en kronisk tarmsykdom og cøliakere tåler ikke proteinet gluten som finnes i noen kornsorter (hvete, bygg og rug), men kan også finnes i havre som ikke er garantert ren for forurensning fra de nevnte kornslagene.
Det finnes glutenfri havre på det norske markedet, og det er en fin kilde til blant annet kostfiber for cøliakere. Når en cøliaker spiser matvarer som inneholder gluten gir dette en skadelig immunreaksjon i tarmslimhinnen. Det finnes ingen medisiner for cøliakere, men fullstendig symptomfrihet oppnås nesten alltid når gluten fjernes fra kostholdet.
Jeg har cøliaki. Hvor mye gluten tåler jeg?
Det skal bare små mengder gluten til for å gi tarmirritasjon og dårlig allmenntilstand. Når cøliakere spiser glutenholdig mat minsker og forsvinner tarmtottene fra tynntarmen. Dette resulterer i at næringsstoffene suges dårlig opp fra tarmen og kan føre til nedsatt vekst, slapphet og «underernæring» hos cøliakerne. Når cøliakere spiser glutenfri kost blir tarmen normal igjen og de blir symptomfrie. Det er derfor viktig å være nøye med kostholdet og de redskapene man bruker under tilberedning av maten. Det er store individuelle forskjeller i hvor mye gluten som tolereres, og dette må utredes sammen med lege/klinisk ernæringsfysiolog.

TOROs glutenfrie melblandinger

Gluten gjør gjærdeiger mer elastiske og sterke nok til å holde på gassen fra gjæringsprosessen – dette gir høyt og luftig bakverk. I glutenfrie melblandinger blir gluten erstattet av andre råvarer for å få tilsvarende effekt. TORO har i samarbeid med Norsk cøliakiforening (NCF) utviklet en egen serie glutenfrie produkter. TOROs glutenfrie melblandinger og produkter gjør glutenfri baking mye enklere, og er fullgode erstatninger for brød, kaker og bakverk laget med ordinære råvarer.
Det finnes en egen forskrift som regulerer merking av glutenfrie matvarer. Matvarer med et gluteninnhold som ikke overstiger 20 ppm (20 mg gluten/kg produkt) kan merkes glutenfri. Produkter som har et gluteninnhold som ikke overstiger 100 ppm (100 mg gluten/kg produkt) kan merkes svært lavt gluteninnhold. Produkter som tidligere kunne merkes naturlig glutenfrie skal merkes glutenfrie i henhold til den nye forskriften.

Mange andre glutenfrie TORO-produkter

Svært mange av de ordinære TORO produktene for eksempel supper, sauser, gryteretter, pizzafyll, Rett i koppen og andre produkter er glutenfrie, dvs. at de er laget av råstoffer som ikke inneholder gluten. Disse er ikke merket «glutenfri», men det fremgår av ingredienslisten om de inneholder glutenholdige råvarer. Eventuelle allergener i produkter blir alltid merket med uthevet skrift i ingredienslisten på produktet. Dette gjør det enkelt for forbrukeren å finne produkter uten det aktuelle allergenet.
Det er alltid viktig å lese ingredienslisten på produktene selv om det har vært allergenfritt tidligere, siden det kan forekomme endringer. Merking av allergener på emballasjen er alltid oppdatert slik at du som forbruker kan kjenne deg trygg på den informasjonen du finner der.
Endelig nevner vi at man kan være allergisk overfor hvete og andre kornsorter uten å ha glutenintoleranse. Men da har man allergi. Se egen artikkel.