Selleri

 

Selleri hører til skjermplantefamilien. Til samme familie hører gulrot, pastinakk, anis, fenikkel, karve, persille og dill. Følsomhet mot selleri er hyppig assosiert med bjørk- og burothøysnue.

Hvor finnes det, mulige kryssallergier?

Mange proteiner innen samme vekstfamilie kan være ganske like, og det forekommer derfor at man reagerer allergisk på flere arter innen samme familie (se innledning). Følsomhet mot selleri er hyppig assosiert med bjørk- og burothøysnue, herav betegnel-sen ”bjørk-burot-selleri-syndrom”. Når det gjelder allergi mot selleri er det i hovedsak tre ulike proteiner som er identifisert. Ett av disse er varmestabilt, de to andre proteinene er varmefølsomme i ulik grad.

Mat som kan inneholde selleri:

  • Krydder, Kryddermiks og Urte- og smaksblandinger
  • Kaker og paier
  • Buljong, supper og sauser
  • Sennep, majones og salatdressing
  • Kjøttblandinger og kjøttfarseprodukter (pølser, karbonader, boller, kjøttkaker etc)
  • Gryteretter, gratenger og hermetisk middag
  • Kjøtt og fisk ferdigprodukt/hurtigmat

Kilde: Veterinærinstituttet