Sesamfrø

 

Allergi mot sesamfrø er et økende problem. Sesamfrø har blitt brukt til matvarer i mange tusen år. Sesamolje ekstraheres også fra frøene, og brukes i matoppskrifter, så vel som i legemidler og kosmetikk.

Hva er Sesamfrøallergi?

Ferske studier viser at sesamfrøallergi er den fjerde vanligste matallergi i australske barn, etter egg, melk og peanøtter, og sesamfrøallergi i israelske barn er mer vanlig enn peanøtt-allergi. Bare melk- og eggallergi er mer vanlige.

Symptomer

Sesamfrøallergi kan gi alle kjente typer allergisymptom. Mengder så lave som 100 mg sesamfrø eller sesammel og 3 ml olje kan utløse alvorlige allergiske reaksjoner hos sensitive personer. De fleste pasientene viser imidlertid allergiske reaksjoner først etter inntak av 2-10 gram sesamfrø eller mel. Utbruddet av symptomene kan oppstå i løpet av noen få minutter og opp til 90 minutter etter inntak.

Hvor finnes det, mulige kryssreaksjoner?

Fordi sesamallergener er lik den biokjemiske strukturen til peanøttallergener, er personer med sesamallergi utsatt for å kunne reagere på peanøtter, og vice-versa. Substanser i disse plantene er så like hverandre at immun-systemet behandler dem likt. Det synes også å være kryssreaksjon med rug, kiwi, valmuefrø, og ulike nøtter (som hasselnøtt, sort valnøtt, cashew, macadamia og pistasj). Derfor bør folk med sesamallergi unngå de ovennevnte matvarer til en nærmere undersøkelse er gjort.
I tillegg til produkter som stammer fra sesamfrø, bør personer med sesamfrø-allergi holde seg borte fra et bredt utvalg av bearbeidede matvarer inkludert bakevarer og «vegetabilsk olje». Personer som er allergiske mot sesamfrø blir også advart om at en rekke non-food kilder kan utløse en reaksjon, så som plaster, kosmetikk, hårpleieprodukter, parfymer, såper og solkremer, narkotika, noen soppmidler og insektmidler, smøremidler, salver og hudoljer.

Kilde: Wikipedia og About.com/Allergies