Soya

 

Orkla Foods merker alle sine produkter som inneholder soya. Blant annet bruker ikke TORO soya i en form der den kan utløse allergi, men noen produkter kan inneholde soyalecitin, soyaolje eller hydrolysert proteinekstrakt av soya (HVP). Det vil alltid fremgå tydelig på ingredienslisten.

Kryssreaktivitet

Noen mennesker med peanøtt-allergi kan ha kryssreaksjoner med soyaprotein, og noen med soya-allergi kan kryssreagere med peanøtter eller andre belgfrukter (bønner, linser og erter). Men de fleste tåler andre belgfrukter godt. Man bør ikke unngå matvarer på grunn av frykt for kryssreaksjon, for ved å unngå matvarer kan det føre til utvikling av ny overfølsomhet. De som har allergi mot bjørkepollen kan få kløe eller hevelse i munn, tunge eller svelg etter å ha spist soya.

Spedbarn og soya-allergi

Soya er et av de vanligste allergener for spedbarn som mates med soyabasert morsmelk-erstatning. De vil vanligvis utvikle intoleransen få måneder etter fødselen, og de fleste vokser det av seg i toårsalderen. Det vanligste symptomet er blod-stripete avføring, mens noen kan få oppkast, plagsom kolikk eller manglende vektøkning. Allergisjokk er svært sjelden.

Å spise ute med soya-allergi

Det kan være utfordrende å spise ute – særlig i USA og asiatiske land – dersom man har soya-allergi. Mange restauranter koker i soyaolje, siden det er den billigste vegetabilske oljen, og en god del industriprodusert mat inneholder soyaprotein eller soyaolje. Det beste alternativet er å velge et kjøkken som ikke tradisjonelt bruker soya, og snakke med kokken først.

Å spise vegetarisk med soya-allergi

Også dette kan være en utfordring. De fleste vegetariske matvarer inneholder soya, selv om mange nyere vegetariske kokebøker unngår å bruke soya som proteinkilde. For å få en godt balansert proteindiett kan fullkornsmat, andre belgfrukter og melkeprodukter være gode løsninger.

Å leve med soya-allergi

Det finnes ingen kur for soya-allergi. Man må lære seg å leve med en diett uten soya.

Kilde: allergies.about.com