Sulfitt

 

Noen av Orkla Foods Norges produkter kan inneholde sulfitt i mengder som gjør at det må merkes spesifikt. Sulfitter er konserveringsmidler og virker antioksyderende. De brukes i noen drikker og i mat.

Sulfitter brukes for å bevare matens smak og farge, de hemmer bakterievekst, reduserer svinn, hindrer bruningsreaksjoner, og bidrar til å øke holdbarheten. Sulfitter frigjør svoveldioksid (SO), som er den aktive komponenten til å bevare mat og medisiner, men den forårsaker også allergi eller intoleranse.

Symptomer

Sulfittene kan forårsake allergilignende reaksjoner (intoleranser), se egen artikkel. De består ikke av proteiner, men kan likevel i svært, svært sjeldne tilfeller påvirke IgE-reaksjoner (ekte allergi) i kroppen. Det normale er derfor å snakke om intoleranse mot SO.
Mekanismene som forårsaker reaksjonene er uklar. Svoveldioksyd (SO) er irriterende/ syredannende i vann, så en refleks-sammentrekning av luftveiene fra inhalering av SO er en mulig forklaring. Man ser av og til raske utbrudd når man drikker øl eller vin, der SO er tilsatt – ofte uten å være merket.

Hvor finnes det? Sulfitt i mat og drikke

Drikker: Tilsetning av sulfitt er tillatt i øl og vin (regel: mye mer i hvitvin enn i rødvin!) i de fleste land, likeså i saft, noen fruktjuicer, brus, instant te, sitron og lime juice, eddik, drue juice. Matvarer: Forekommer hyppig i tørkete frukt, bær og grønnsaker, salater og fruktsalater, sauser og marinader, syltet løk, syltetøy, gelé, noen kjeks og brød eller kake eller pizza deig, skalldyr, gelatin, kokos og (selv om det er ulovlig) i kjøttfarseprodukter som kjøttdeig eller pølsekjøtt

Merkeplikt

Tilsetningsstoffene som frigjør SO i mat og drikke finnes som E220 – svoveldioksid; E221 – natriumsulfitt; E222 – natriumhydrogensulfitt; E223 – natriumdisulfitt; E224 – kaliumdisulfitt; E226 – kalsiumsulfitt; E227 – kalsiumhydrogensulfitt og 228 – kaliumhydrogensulfitt. Dersom disse frigjør mer enn 10 mg SO per kg matvare (10ppm) skal dette merkes med tydelig skrift.

Sulfitt i kosmetikk og medisiner

Sulfitt kan finnes i noen øyedråper og kremer, samt i injiserbare medisiner som adrenalin, isoprenalin, fenylefrin, deksametason og noen kortikosteroider, dopamin og lokalanestetika. Bedøvelsen hos tannlegen inneholder adrenalin og antibiotika, men også sulfitt, og er en vanlig potensiell kilder til eksponering.

Å leve med sulfitt-følsomhet Tid: Det er ingen bevis for at sulfitt-følsomheten reduseres med årene.

Kilde: Ascia, Australia