Historien til Orkla Foods Norge

En historie om oppkjøp og fusjoner

1839

Rieber & Søn etableres i Bergen og starter med eddikproduksjon.

1877

Nora Bryggeri blir etablert i Oslo.

1888

Ringstad etableres på Stranda og starter med spekemat.

1898

Trondhjems Preserving Company blir etablert.

1916

Laurvig Sæbefabrikk etableres i Larvik og i 1920 startes også matvareproduksjon.

1930

Sunda etableres i Oslo.

1932

Forenede Bakere i Moss danner datterselskapet Idun Fabrikker AS.

Produktene er buljong, eddik og tørket gjær.

1933

Gimsøy Kloster etableres i Skien og starter produksjon av fruktvin.

1937

Voss Samvirkelag starter opp pølseproduksjon og produserer for første gang fårepølse i 1939.

1939

Oplandske Konservesfabrikk starter opp i Brumunddal.

1943

Gunnar Nilsen etablerer Stabburet i Fredrikstad.

1947

TORO buljongterning lanseres.

Med dette får vi vårt første Toro-produkt.

1949

Stabburet Leverpostei lanseres.

1952

Laurvig starter med salatproduksjon, og året etter blir merket Denja lansert.

1953

Nora Industrier kjøper opp Oplandske Konservesfabrikk.

Med det går Nora inn i matmarkedet (tidligere kun hatt virksomhet innenfor mineralvann og leskedrikk).

1958

Stabbur-Makrell lanseres.

1959

Bøe Lefsebakeri starter fabrikkproduksjon av Vestlandslefsa i Os.

1960

Stabburet kjøper fabrikken Rygge Preservering som i dag heter Orkla Foods Norge Rygge avdeling Nora.

De produserer surkål, rødkål og syltede agurker og rødbeter under merkenavnet Nora.

1960

Idun Tomatketchup lanseres.

1963

Jakob Haustad etablerer en fabrikk i Vigrestad som produserer lefser og flatbrød under merket Mors.

1964

TORO Bergensk Fiskesuppe lanseres.

Den første posesuppen er født.

1966

Stabburet åpner en ny og moderne fabrikk på Råbekken i Fredrikstad.

1967

Rieber & Søn flytter produksjonen av næringsmidler fra Nøstegaten til den nye fabrikken i Arna.

1969

Nugatti lanseres.

1969-1975

DeNoFa Lilleborg overtar gradvis Stabburet.

1973

Ringstad selges til Nora.

1975

Borregaard fusjonerer med DeNoFa Lilleborg.

1978

Nora starter produksjon av pizza i Brumunddal og overfører produksjonen til Stranda året etter.

1980

Grandiosa lanseres.

1984

Borregaard og Nora Industrier fusjonerer sine matvaredivisjoner, (Stabburet og Nora Matprodukter).

Den nye bedriften fikk navnet Stabburet Nora. Med dette kom merkevarene Grandiosa, Nora og Mors Flatbrød inn i selskapet og produksjonsanleggene Stabburet Stranda, Stabburet Brumunddal og Stabburet Vigrestad.

1985

Rieber & Søn kjøper opp Denja.

1986

Orkla og Borregaard fusjonerer.

Orkla overtar alle aksjene i matvareselskapet, som fra 1987 igjen fikk navnet Stabburet.

1989

Rieber & Søn kjøper Bøe Lefsebakeri med merkevaren Vestlandslefsa.

1990

Rieber & Søn kjøper Voss Kjøttindustri og beslutter å rendyrke produksjon av fårepølse.

1991

Orkla og Nora Industrier fusjonerer. Nora har siden fusjonen i 1984 bygget opp en ny matvaredivisjon, Nora Foods, som Stabburet overtar.

Med dette kom merkevarene Idun, Gøy og Gimsøy Kloster inn i Stabburet og produksjonsanleggene som i dag heter Stabburet Rygge, avdeling Idun og Stabburet Gimsøy Kloster (Skien).

1992

Fun Light lanseres.

1995

Orkla kjøper Volvos næringsmiddeldivisjon, Procordia Food og Stabburet overtar Procordias virksomhet i Norge.

Med dette kommer merkevarene Bjellands og Fun Light inn i Stabburet.

1996

Stabburet overtar Chef Kjøttvarer, en lokal pølseprodusent i Østlandsområdet.

Her legges grunnlaget for Stabburets fast food-satsning innen kiosk, bensin og servicemarkedet.

1996

Rieber & Søn kjøper merkevaren Mr. Lee av gründeren Lee Chul-ho.

1997

Stabburet selger virksomheten innen ferske/kjølte kjøttvarer (Ringstad Ferskvare – som i dag for det vesentligste er en del av Grillstad).

1999

Sunda med blant annet merkevarene Nugatti og Sjokade blir en del av Stabburet.

Sunda kom inn i Orkla i 1991 etter fusjonen med Nora Industrier.

1999

Stabburet selger virksomheten for frosne grønnsaker til Gro Industrier.

2001

Nopal overtar merkevaren Trondhjems.

2003

Rieber & Søn kjøper opp matselskapet Nopal på Elverum med blant annet merkevarene Trondhjems, Geisha og Ming.

2008

Stabburet flytter produksjonen av Stabbur-Makrell fra Øyenkilen i Fredrikstad til Abba Seafoods anlegg i Kungshamn.

2009

Stabburet kjøper Tomtegløgg fra Sara Lee.

2011

Stabburet overtar pizzaprodusenten Dagens i Nærbø og flytter anlegget til Stabburet Stranda.

2011

Rieber & Søn kjøper Lierne Lefsebakeri med merkevaren Lierne og flytter produksjon av Vestlandslefsa hit.

2013

Orkla kjøper Rieber & Søn, fusjonerer Rieber & Søn med Stabburet og etablerer Orkla Foods Norge.

2015

Lierne bakeri legges ned og produksjonen flyttes til Stranda.

2016

Denja Larvik legges ned og produksjonen flyttes til Elverum.

Dessverre er ikke dette tilstrekkelig til å redde merkevaren Denja som i 2017 opphører å eksistere.

2016

Nora Brumunddal legges ned og produksjonen flyttes til Elverum.

1839

Rieber & Søn etableres i Bergen og starter med eddikproduksjon.

1877

Nora Bryggeri blir etablert i Oslo.

1888

Ringstad etableres på Stranda og starter med spekemat.

1898

Trondhjems Preserving Company blir etablert.

1916

Laurvig Sæbefabrikk etableres i Larvik og i 1920 startes også matvareproduksjon.

1930

Sunda etableres i Oslo.

1932

Forenede Bakere i Moss danner datterselskapet Idun Fabrikker AS.

Produktene er buljong, eddik og tørket gjær.

1933

Gimsøy Kloster etableres i Skien og starter produksjon av fruktvin.

1937

Voss Samvirkelag starter opp pølseproduksjon og produserer for første gang fårepølse i 1939.

1939

Oplandske Konservesfabrikk starter opp i Brumunddal.

1943

Gunnar Nilsen etablerer Stabburet i Fredrikstad.

1947

TORO buljongterning lanseres.

Med dette får vi vårt første Toro-produkt.

1949

Stabburet Leverpostei lanseres.

1952

Laurvig starter med salatproduksjon, og året etter blir merket Denja lansert.

1953

Nora Industrier kjøper opp Oplandske Konservesfabrikk.

Med det går Nora inn i matmarkedet (tidligere kun hatt virksomhet innenfor mineralvann og leskedrikk).

1958

Stabbur-Makrell lanseres.

1959

Bøe Lefsebakeri starter fabrikkproduksjon av Vestlandslefsa i Os.

1960

Stabburet kjøper fabrikken Rygge Preservering som i dag heter Orkla Foods Norge Rygge avdeling Nora.

De produserer surkål, rødkål og syltede agurker og rødbeter under merkenavnet Nora.

1960

Idun Tomatketchup lanseres.

1963

Jakob Haustad etablerer en fabrikk i Vigrestad som produserer lefser og flatbrød under merket Mors.

1964

TORO Bergensk Fiskesuppe lanseres.

Den første posesuppen er født.

1966

Stabburet åpner en ny og moderne fabrikk på Råbekken i Fredrikstad.

1967

Rieber & Søn flytter produksjonen av næringsmidler fra Nøstegaten til den nye fabrikken i Arna.

1969

Nugatti lanseres.

1969-1975

DeNoFa Lilleborg overtar gradvis Stabburet.

1973

Ringstad selges til Nora.

1975

Borregaard fusjonerer med DeNoFa Lilleborg.

1978

Nora starter produksjon av pizza i Brumunddal og overfører produksjonen til Stranda året etter.

1980

Grandiosa lanseres.

1984

Borregaard og Nora Industrier fusjonerer sine matvaredivisjoner, (Stabburet og Nora Matprodukter).

Den nye bedriften fikk navnet Stabburet Nora. Med dette kom merkevarene Grandiosa, Nora og Mors Flatbrød inn i selskapet og produksjonsanleggene Stabburet Stranda, Stabburet Brumunddal og Stabburet Vigrestad.

1985

Rieber & Søn kjøper opp Denja.

1986

Orkla og Borregaard fusjonerer.

Orkla overtar alle aksjene i matvareselskapet, som fra 1987 igjen fikk navnet Stabburet.

1989

Rieber & Søn kjøper Bøe Lefsebakeri med merkevaren Vestlandslefsa.

1990

Rieber & Søn kjøper Voss Kjøttindustri og beslutter å rendyrke produksjon av fårepølse.

1991

Orkla og Nora Industrier fusjonerer. Nora har siden fusjonen i 1984 bygget opp en ny matvaredivisjon, Nora Foods, som Stabburet overtar.

Med dette kom merkevarene Idun, Gøy og Gimsøy Kloster inn i Stabburet og produksjonsanleggene som i dag heter Stabburet Rygge, avdeling Idun og Stabburet Gimsøy Kloster (Skien).

1992

Fun Light lanseres.

1995

Orkla kjøper Volvos næringsmiddeldivisjon, Procordia Food og Stabburet overtar Procordias virksomhet i Norge.

Med dette kommer merkevarene Bjellands og Fun Light inn i Stabburet.

1996

Stabburet overtar Chef Kjøttvarer, en lokal pølseprodusent i Østlandsområdet.

Her legges grunnlaget for Stabburets fast food-satsning innen kiosk, bensin og servicemarkedet.

1996

Rieber & Søn kjøper merkevaren Mr. Lee av gründeren Lee Chul-ho.

1997

Stabburet selger virksomheten innen ferske/kjølte kjøttvarer (Ringstad Ferskvare – som i dag for det vesentligste er en del av Grillstad).

1999

Sunda med blant annet merkevarene Nugatti og Sjokade blir en del av Stabburet.

Sunda kom inn i Orkla i 1991 etter fusjonen med Nora Industrier.

1999

Stabburet selger virksomheten for frosne grønnsaker til Gro Industrier.

2001

Nopal overtar merkevaren Trondhjems.

2003

Rieber & Søn kjøper opp matselskapet Nopal på Elverum med blant annet merkevarene Trondhjems, Geisha og Ming.

2008

Stabburet flytter produksjonen av Stabbur-Makrell fra Øyenkilen i Fredrikstad til Abba Seafoods anlegg i Kungshamn.

2009

Stabburet kjøper Tomtegløgg fra Sara Lee.

2011

Stabburet overtar pizzaprodusenten Dagens i Nærbø og flytter anlegget til Stabburet Stranda.

2011

Rieber & Søn kjøper Lierne Lefsebakeri med merkevaren Lierne og flytter produksjon av Vestlandslefsa hit.

2013

Orkla kjøper Rieber & Søn, fusjonerer Rieber & Søn med Stabburet og etablerer Orkla Foods Norge.

2015

Lierne bakeri legges ned og produksjonen flyttes til Stranda.

2016

Denja Larvik legges ned og produksjonen flyttes til Elverum.

Dessverre er ikke dette tilstrekkelig til å redde merkevaren Denja som i 2017 opphører å eksistere.

2016

Nora Brumunddal legges ned og produksjonen flyttes til Elverum.