Hermetisering

Genialt for oppbevaring i alle temperaturer

 

Hermetisering er genialt for produkter som skal lagres i lang tid i varme, kalde eller romtempererte omgivelser og samtidig være trygg å spise.

Hermetiseringsprosessen

Hermetisering kan gjøres ved at mat pakkes i lukket, tett emballasje og kokes ved høy temperatur. Ved å gjøre dette uskadeliggjøres bakterier og organismer som kunne ha medført forringelse av maten. Varmebehandlingen gjør at hermetikk får naturlig lang holdbarhet, uten bruk av konserveringsmidler. Så lenge forpakningen er uskadet er det trygt å spise hermetisk mat flere år etter den er produsert. Smak og farge vil over tid kunne endre seg noe.

Næringsstoffer i hermetiske produkter

Hermetisering er en tøff prosess og i likhet med all annen tilberedning/konservering av matvarer fører det til tap av enkelte næringsstoffer. Vitamin C er for eksempel følsom for varme. Mineraler og proteinstoffer bevares godt og omega-3 fettsyrer har vist seg å opprettholde sin gode kvalitet etter hermetisering. Enkelte næringsstoffer blir mer tilgjengelig, slik som antioksidanten lykopen som lettere tas opp etter hermetisering.
Smak og konsistens til den opprinnelige råvaren endrer seg som regel noe, men det trenger ikke være negativt. For eksempel vil mange kunne oppleve Stabbur-Makrell i tomatsaus og hermetisk leverpostei som en bedre smaksopplevelse enn fersk lever og makrell.
Hermetisert mat er trygg mat, og kan fint inngå som en del av et godt kosthold. Husk bare å fylle på med litt frukt og grønt!