Tørking

– den naturlige metoden

 

Når vi tørker mat reduserer vi innholdet av vann. Når vannet er borte øker holdbarheten, fordi vann er viktig for vekst av uønskede stoffer i maten.

Hvordan ville hverdagen vært uten mel, kaffe, kakaopulver, rosiner, ris og frø/spirer? Å bake ville vært utfordrende, og ikke minst tidkrevende, dersom havreplanten skulle renses, tørkes og knuses før vi kunne laget brød. Planter; vi ville ikke hatt muligheten til å plante frø og se dem spire til fargerike vekster ved å kun tilsette vann! Vann + frø = liv! Det er dette prinsippet TORO benytter seg av i sine produkter: tørking av grønnsaker som knuses til pulver. Deretter tilsetter du vannet som er fjernet når du tilbereder matvaren hjemme.

God holdbarhet og tryggere mat!

Når vi tørker mat reduserer vi innholdet av vann. Når vannet er borte øker holdbarheten, fordi vann er viktig for vekst av uønskede stoffer i maten.
Smak og næringsstoffer blir i all hovedsak bevart. Et godt eksempel er tomater som blir tørket til soltørkede smaksbomber med høyt innhold av antioksidanten lykopen. Tomatsmaken blir sterkere og dersom vi legger de i vann vil de trekke til seg en god del av vannet som var da den var fersk. Rosiner, havregryn og krydder er eksempler på næringsrike og smakfulle matvarer veldig mange av oss inkluderer i den daglige kosten. Moderne tørking foregår i store varmluftsovner som gjør at vannet fordamper helt naturlig. Den tørkede maten males til pulver og det kan dermed inkluderes i gryter, supper og sauser.

Vitaminer og mineraler.

All mat taper seg når vi behandler den. Når du kutter og koker grønnsaker i vann forsvinner vannløselige vitaminer. Spesielt vitamin C er utsatt for tap ved tilberedning og tørking. Adre næringsstoffer taper seg imidlertid svært lite. Både proteiner og mineraler er tilnærmet identisk mellom et tørt og «vått» produkt. Bevaringen av næringsstoffer i tørket mat er faktisk høyere enn ved noen andre former for konservering!

Gunstig for miljøet

TORO tomatsuppe sparer miljøet for 80 miljøbelastning

Ved å fjerne vannet reduserer vi volumet på produktene, slik at vi trenger mindre emballasje og kan transportere maten mer effektivt. Hvorfor ta med seg vann og mye ekstra vekt når vi like gjerne kan tilsette vannet hjemme og spare miljøet for unødvendige klimautslipp? Ved å lagre maten i lang tid, kan vi også redusere matavfallet dersom den skulle bli forringet.