IMG_4616-aspect-ratio-16-9

En foodie med strategisk teft

Junior Board er et globalt styreorgan for unge mennesker i Orkla. I 2022 ble Yash Gupta valgt inn fra Orkla India, og har fått unik internasjonal erfaring gjennom vervet.

– Det er virkelig en drøm som har blitt virkelighet! Jeg er bare 26 år, og har allerede fått et godt globalt nettverk, forteller Yash.

I juni ble han, sammen med de andre 14 medlemmene, flydd inn til Oslo. Der hadde de en felles kick-off for å markere starten på det to år lange styrevervet. Med på laget er mennesker fra Latvia, Sverige, Polen og mer – men Yash hadde den desidert lengste reiseruten.

– Mange sier at skandinavere er kalde, men jeg har helt motsatt opplevelse. Jeg ble overveldet over den varme velkomsten, og hvor langt de strakk seg for at reisen og oppholdet skulle gå knirkefritt.

Det er virkelig en drøm som har blitt virkelighet! Jeg er bare 26 år, og har allerede fått et godt globalt nettverk, forteller Yash.

En foodie med klare ambisjoner

Yash indentifiserer seg som en foodie, altså noen som er over gjennomsnittlig matinteressert, og har alltid vært klar på at han vil jobbe med mat. Etter en master i strategisk markedsføring ved MICA Universitet i Ahmedabad, India, ble han overbevist om at Orkla var veien å gå etter å ha møtt oss på stand.

– Det er klart at dette er en unik mulighet. Jeg har fått mye ansvar og lært utrolig mye, forteller Yash.

Han startet som management trainee hvor han fikk reist mye i India, et land med lang og stolt matkultur. Det var viktig for å forstå hvordan hver region hyller egen mattradisjon og hvordan Orkla må gå fram for å forstå og nå forbrukerne.

– Vi jobber med hyperlokale produkter, og her er krydder spesielt interessant. Hvordan krydderne er satt sammen og brukes er forskjellig nesten kilometer for kilometer. Å ha god innsikt i dette er helt avgjørende for å trenge inn i nye markeder.

Bruker erfaringen inn i styret

Yash sin erfaring med matmarkedet i India er verdifull inn i styret. Han ser klart fordelene ved erfaringsutveksling på tvers av landegrenser, og har mye å bidra med når han snakker med sine europeiske kollegaer.

– Det er enorme forskjeller på arbeidsstilen og hvordan forbrukerne tenker. Europa, og spesielt Skandinavia, er veldig moderne. Her har vi mye å lære i India. Samtidig kan vi bidra med kunnskap og erfaring når det gjelder å jobbe så spesifikt med regioner.

Det er også viktig når det kommer til oppdraget i Orkla Junior Board: Å forstå yngre mennesker og sørge for at Orkla går i en moderne og nyskapende retning.

– Det gjelder å holde seg relevant hos de yngre målgruppene, og da er det viktig å ha unge stemmer med på laget. Jeg merker spesielt at engasjementet vårt for bærekraft er viktig. Det står høyt på dagsordenen på styremøtene.

CEO for en dag

Søknadsprosessen til Orkla Junior Board er omfattende, men Yash er glad han tok seg tid til å gjøre det i en ellers travel hverdag. Ekstra arbeid la han i oppgaven om hva han ville gjort hvis han var CEO i Orkla for en dag.

– Her brukte jeg lang tid på innsiktsarbeidet, og snakket med venner og kollegaer i og utenfor selskapet. Jeg hadde så mange ideer! Samtidig ønsket jeg å løfte fram noe som var spesielt viktig for unge mennesker i India, sier han.

Det endte med en plan for hvordan Orkla burde tilnærme seg Gen Z – både som forbrukere og som arbeidstakere.

– Det er et stort problem med prisøkning i India, og unge mennesker trenger hjelp til å ta fornuftige valg. For arbeidstakerne i India ville det vært en god løsning å ha ukentlige utbetalinger av lønn i stedet for en gang i måneden. Det hadde hjulpet oss med å få bedre forutsigbarhet og planlegging i en ellers presset økonomi.

Du bare søke

Yash anbefaler Orkla Junior Board på det varmeste, og understreker at hvis du får muligheten må du søke. Han kjenner seg godt igjen i Orklas visjoner for framtiden, og setter stor pris på at han kan være med å bidra til at selskapet går i riktig retning.

– Det virket som et stort ansvar, men det har vært en fantastisk opplevelse så langt. Alle har vært veldig støttende og imøtekommende, både til meg og mine ideer. Jeg opplever at jeg tas på alvor, og det er ingen tvil om at dette styrevervet kommer til å utvikle meg både som person og karrieren min, avslutter Yash.