Kaller tilbake parti av rømmedressing

22.07.2021

Orkla Foods Norge kaller tilbake avgrensede partier av rømmedressing solgt i små poser som tilbehør til noen varianter Big One pizza. Årsaken er funn av rester av et plantevernmiddel i en råvare som brukes i produktene.

Tilbakekallingen gjelder følgende produkter:

– Det er viktig å presisere at funnene gjelder dressingen. Pizzaen er ikke omfattet, sier Ane Grjotheim, kvalitetssjef i Orkla Foods Norge.

Nivået på funnene av plantevernmiddelet etylenoksid er lave, og råvaren de er funnet i er en svært liten ingrediens i den ferdige dressingen. Nivåene av etylenoksid i de ferdige produktene er knapt målbare. Etylenoksid er imidlertid forbudt brukt som plantevernmiddel i EU/EØS og produktene kalles derfor tilbake etter dialog med Mattilsynet. Det utgjør imidlertid ingen umiddelbar helserisiko ved å spise produktene.

Etylenoksid er funnet i noen partier johannesbrødkjernemel fra Tyrkia som brukes for å gi matvarer en riktig konsistens. Råvaren utvinnes ved å male frøene i belgfruktene fra johannesbrødtreet som vokser rundt Middelhavet.

– Våre matvarer skal være i orden, og vi ber forbrukere som har dressingposer fra de berørte produktene med aktuelle best før datoer om å kaste posene. De kan deretter ta kontakt med vår Forbrukerservice og få refundert kjøpet av varen. Pizzaen er ikke omfattet, sier Ane Grjotheim, kvalitetssjef i Orkla Foods Norge.

Forbrukerservice treffes på 22 06 27 90 eller gjennom lenke på orkla.no.

Butikker som har de aktuelle varene i hyllene vil fjerne disse, slik at kunder kan være trygge på at de ikke kjøper produkter som er omfattet av denne tilbaketrekkingen.

Mange europeiske matprodusenter er rammet av denne saken, og EU-kommisjonen og nasjonale myndigheter har engasjert seg for å hindre at etylenoksid kommer inn i råvarer levert til EU/EØS.

– Vi ser alvorlig på denne saken hvor vi er blitt skadelidende for forhold tidlig i verdikjeden. Vi i matindustrien vil jobbe sammen med myndighetene for å redusere risikoen for at slike situasjoner oppstår igjen, sier Grjotheim.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

For forbrukere:

Orkla Forbrukerservice

Tlf. 22 06 27 90 / e-post: forbrukerservice@orkla.no

For presse:

Dag Olav Stokken
Kommunikasjonsdirektør Orkla
Tlf. 916 65 078 / e-post: dag.olav.stokken@orkla.no

Andre henvendelser:

Ane Grjotheim

Kvalitetssjef Orkla Foods Norge

Tlf: 911 30 081 / e-post: ane.grjotheim@orkla.no