Orkla i verdenstoppen på klimaledelse

09.12.2020

©AnneValeur.jpg
©AnneValeur.jpg

Ett steg opp fra i fjor og toppscore. Investorinitiativet CDP rangerer Orkla blant de beste børsnoterte selskapene på klimaledelse.

Totalt 9526 selskaper verden over besvarte CDPs klimarapportering. Orkla får toppkarakter A og blir plassert blant de 270 beste. Det betyr et hakk opp fra i fjor hvor Orkla fikk A-. Åtte andre norske selskaper får toppkarakter.

– Å redusere klimautslippene er en av våre viktigste miljøoppgaver. Det er et stort engasjement i Orkla knyttet til dette, og vi er både glade og stolte over anerkjennelsen fra CDP. Fremover vil vi fortsette vårt arbeid og ta vår del av ansvaret for å bidra til å løse klimautfordringene, sier Jaan Ivar Semlitsch, konsernsjef i Orkla.

Ser risikoer og muligheter

Også Senior Vice President EHS i Orkla, Inger Johanne Eikeland, er strålende fornøyd:

– Dette er svært gledelig og resultat av et langsiktig og grundig arbeid i hele Orkla.

Eikeland sier Orkla det siste året har jobbet enda tydeligere med å forstå risikoer og mulighetsområder i klimaarbeidet. Satsningen på plantebaserte produkter for eksempel, er et viktig tiltak basert på disse vurderingene.

– Det handler både om vår konkurransesituasjon i fremtiden, men også om å selge produkter som belaster klima minst mulig, sier Eikeland.

Halvert klimagassutslippene

Orkla har rapportert til CDP siden 2008, noe som har bidratt til at Orkla har satt stadig mer ambisiøse mål og kontinuerlig utviklet klimastrategien for å møte krav og forventeringer fra omverden.

Siden 2014 har Orkla mer enn halvert klimagassutslippene sine. Alle Orklas selskaper og fabrikker jobber målrettet for å redusere forbruket av energi og øke andelen fornybar energi, sikre maksimal ressursutnyttelse og redusere matsvinn. Bærekraftige innovasjoner står høyt på agendaen i Orkla med lansering av plantebaserte alternativer til kjøtt og en rekke produkter med redusert miljøfotavtrykk.

Gullstandarden

Dette blir lagt merke til av CDP. Deres årlige poengsystem regnes for gullstandarden for hvordan selskaper bør rapportere om klimaarbeidet sitt. CDP bruker en detaljert og uavhengig metodikk for å angi selskapers score basert på hvor omfattende rapportering som gjøres, bevisstheten og styringen av miljørisiko og god klimaledelse i form av ambisiøse og meningsfulle mål.

Leder for CDP, Paul Simpson, sier at privat sektor må lede an dersom den globale ambisjonen om en bærekraftig økonomi skal bli en realitet.

– Vår A-liste i denne kåringen feirer de selskapene som forbereder seg på en rolle i fremtidens økonomi ved å gjøre tiltak i dag, sier han.

Bare begynnelsen

Orklas toppscore hos CDP motiverer i det videre arbeidet.

– Næringsmiddelindustrien står for en fjerdedel av hele verdens klimagassutslipp. Som en stor aktør i mange land, er det viktig at Orkla fortsetter å lede an i dette arbeidet. Kåringen er en stor motivasjon i fortsettelsen, avslutter Eikeland.

Se listen over alle selskaper som kom på CDPs A-liste her: https://www.cdp.net/en/companies/companies-scores