Skip to main content

Brødrester blir til ny bakst

Gammelt brød blir til nybakte surdeigsbrød ved hjelp av Sonextra Sustain

Gammelt brød blir til nybakte surdeigsbrød ved hjelp av Sonextra Sustain

Det nederlandske Orkla Food Ingredients-selskapet Sonneveld har tidligere utviklet et konsept der bakeriindustrien kan gjenbruke gammelt brød i ny surdeig. Gjennom en ny studie ser de nå på om returbrød fra supermarkedene kan brukes i ny bakst.

Én til to prosent av alt brød som bakes i de store bakeriene, fyller ikke de nødvendige kriteriene for salg. Sammen med brødprodukter som ikke lenger er ferske, ender de som dyrefôr eller avfall. Nederlandske Sonneveld har i samarbeid med Orkla Food Ingredients’ innovasjonssenter, The European Bakery Innovation Centre (EBIC), utviklet et konsept der bakeriindustrien kan gjenbruke usolgte brød i surdeigen i den daglige brødproduksjonen. Produktet har fått navnet Sonextra Sustain.

Også innenfor dagligvarehandelen er det mye brødprodukter som går i retur fordi de ikke lenger er ferske. I en ny felles studie initiert av Orkla Food Ingredients’ innovasjonssenter, har Sonneveld og flere andre aktører i bakeriindustrien undersøkt om returbrød fra supermarkedene kan gjenbrukes på en trygg måte. Resultatene viser at en tredjedel av alt brød som sendes i retur, kan benyttes til baking av nye brød gjennom gjæring. BakeFive Bakeries, Wageningen University og Retailer Jumbo var blant deltagerne i prosjektet, som hadde navnet «Bread Sin».

I et annet prosjekt ble det sett nærmere på bærekraftig bruk av de resterende to tredjedelene av brødrestene. Her ble det gjennomført piloter, der man utviklet prototyper blant annet på pasteurisert brødgrøt og honningkake laget med 20 % returbrød.

Sonextra Sustain: mindre brødavfall, bedre fortjeneste for bakeriene

Sonextra Sustain: mindre brødavfall, bedre fortjeneste for bakeriene

Vil du vite mer om Sonextra Sustain? Sjekk ut:  www.sonneveld.com/theprofitofwaste